Депутатите възложиха на Сачева да събере всички социални закони в нов Кодекс

Депутатите възложиха на Сачева да събере всички социални закони в нов Кодекс

Депутатите възложиха на Сачева да събере всички социални закони в нов Кодекс

В срок от 6 месеца социалното министерство трябва да изготви проект за Кодекс за социална подкрепа. Идеята е в този нормативен акт да се обедини цялостната държавна политика в тази сфера. Това приеха депутатите след разискване, инициирано от "Обединени патриоти" заради фрагментираното законодателство в социалната политика. „За“ проекта гласуваха 113 народни представители , „против“ бяха трима, а „въздържали се“ 39, с което той бе приет. 

Депутатите възложиха още на социалното министерство в срок от 4 месеца да изготви и представи на парламента анализ на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане. 

"Бяхме атакувани, че има бездействие и че се опитва някой да хвърли прах в очите на хората. От началото на извънредното положение до момента, ако не ви е направило впечатление именно МТСП е министерството, което действа най-много на терен. Не е било забавено нито едно плащане на хората с увреждания", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на разискванията в залата.

Тя отчете, че законодателството в социалната политика е действително фрагментирано и според нея е необходимо то да бъде кодифицирано.

"Ако има някой, който не иска да замазва проблемите - това е настоящото политическо управление", каза още Сачева.

Министърът спря вниманието си и върху Закона за социалните услуги. "Продължава да има напрежение в обществото. Няма две групи. Има хора, които протестират, които представляват родителски интереси. Тези хора са чути. Отвън протестират и хора, които нямат интереси. Има хора, които злоупотребяват със социалната политика с политически цели", каза още Деница Сачева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ