Десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксиниране са подадени към Прокуратурата

Десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксиниране са подадени към Прокуратурата

Десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксиниране са подадени към Прокуратурата

Няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 са подадени към прокуратурата. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който участва в церемония по награждаването на представители на регионални здравни инспекции.

По думите му, тези сигнали "не са толкова много". Кацаров допълни, че тези случаи изискват специално разследване, защото има две заинтересовани страни - този, който е поставил ваксината и този, на когото е била поставена.

"Ситуацията с увеличаването на броя на заразените с COVID-19, със запълването на болничните легла и възможността на системата да окаже помощ и лечение се следи внимателно. Засега няма паника, а показателят за смъртност е далече от стойностите, които са били през октомври и ноември миналата година. Няма недостиг на болнични легла за прием на деца, заразени с коронавирусната инфекция. Броят на болните деца не се отклонява значително от данните за предишните "вълни", увери министър Кацаров. Той каза още, че сегашните показатели показват превес сред заразените на по-възрастните хора. "Капацитетът на болниците се запълва последователно, както е предвидено по план и все още има болници, в които не е бил приет нито един болен от COVID-19", добави здравният министър.

"Фалшивите ваксинационни сертификати са много крайно и негативно явление. Всички сигнали ще трансферираме към МВР и Прокуратурата. Имаме отделни съмнения за лица, които са направили твърде много ваксинации на хора с различни адреси от цяла България, което значи, че това не е невъзможно", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

Ако има широка циркулация на вируса в обществото, ще има и повишаване на случаи в училищата, прогнозира Кунчев. "Ако се спазват разписаните от Министерство на образованието мерки, смятам, че сме свели до минимум риска от заразяване", добави той.

Главният държавен здравен инспектор посочи още, че няма основание да се говори отсега за някакъв национален локдаун, тъй като 14-дневната заболяемост все още се движи в рамките на 320-330 средно за България. 

На въпрос дали вървим към задължителна ваксинация, Кунчев отговори: "Задължителна ваксинация съм предложил единствено за определени групи на база професионален признак, които могат да бъдат риск за своите пациенти, за хората, с които работят. То е ограничено само до здравните работници и работещите в социални работници. Виждате, че и това не се приема, макар че неминуемо ще стигнем до това". Според него България не може да остане с под 20% имунизирани. 

Кунчев обясни, че очакваните грипни щамове за този зимен сезон са "Виктория", "Вашингтон", "Пукет" и "Хонгконг". "Щамовете не са нови, но някои от тях не са циркулирали толкова активно и до известна степен може да се приеме, че хората не са се срещали с тях. Изненада ще бъде, ако COVID-19 отново, както миналата година, успее напълно да елиминира грипа или вече той ще намери начин пак да се разпространява и да причини в някаква степен епидемия, макар да не може да се каже доколко интензивна", добави още той.

Според него, има малка вероятност човек да се зарази едновременно и с двата вируса. "Това е суперинфекция, която утежнява клиничната картина и лечението. За грип можем да говорим към края на годината, а за по-сериозно разпространение - към края на януари или началото на февруари. Сега започва кампанията за имунизация срещу грип. В средата на октомври вече ще може да започне и безплатното ваксиниране на хората над 65-годишна възраст", каза още Кунчев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ