Десислава Атанасова: Предсрочните избори задълбочиха политическата криза

Десислава Атанасова: Предсрочните избори задълбочиха политическата криза

Десислава Атанасова: Предсрочните избори задълбочиха политическата криза

Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, според нас те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможно да се конструира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства. Това заяви председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС в 46-ото Народно събрание в своята встъпителна реч.

Тя поздрави партия „Има такъв народ“ за първото място на отминалите парламентарни избори и коментира, че действията на служебния кабинет са „задълбали още разделителни линии в българското общество“.

В новия парламент ГЕРБ-СДС ще бъде в опозиция. „Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те. Ще бъде хаосът и безидейността. Ще бъде и безотговорността за държавата. За разлика от други формации, ние не разчитаме изборния резултат като победа на определена политическа сила“, каза Атанасова.

По думите ѝ от ИТН са пропуснали да споделят основни проблеми на обществото. „За нас изборният резултат е огромно предизвикателство, представено и поставено от българските избиратели, което изисква от всички нас възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство. Това са трите най-важни условия за справянето със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество. Загрижени сме, че в управленските приоритети на „Има такъв народ“ не видяхме да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства“, Атанасова и допълни, че „това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни“.

„След провала на 45-ия парламент в най-важната му задача да излъчи управление на страната сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението на страната няма да се носи от политическо лидерство“, отбеляза председателят на ГЕРБ-СДС. Според партията България „е имала подобни кабинети – на Беров и на Орешарски“.

„От близкото минало знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката за безвремието, безотговорността и грабежът, които носят със себе си, винаги бива плащана от българските граждани“, допълни Атанасова.

Тя каза още, че евентуалното бъдещо управление ще бъде изправено пред „растящата вътрешна конфронтация в българското общество“ и добави, че ГЕРБ-СДС ще е опозиция на следващото управление, защото „няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи“.

„На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, която е свързана с реалностите от края на миналия век. Във времена на световна криза, в която правителствата се опитват да подпомагат пострадалите, няма как да подкрепим програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес“, каза още Атанасова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ