Десислава Радева във Facebook: Държавната измяна дебне отвсякъде...

Десислава Радева във Facebook: Държавната измяна дебне отвсякъде...

Десислава Радева във Facebook: Държавната измяна дебне отвсякъде...

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава, коментира във Facebook новината за възможно извършено престъпление от съпруга й.

„Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебне отвсякъде...”, написа Радева при пост, в който споделя видео към песента на Toto – „Hold the line“.

Припомняме, че във вторник от прокуратурата разпространиха запис от СРС-та на разговор на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков с мъж, за когото се предполага, че е президентът. От държавното обвинение обявиха, че има висока степен на вероятност за съпричастност на президента с престъпна дейност. До този извод обвинителите стигнали при разследване във връзка с назначаването на Десислава Радева за пиар на Военно-въздушните сили.

Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията, отнасящ се до имунитета на президента и вицепрезидента и по-конкретно - кога се предполага държавна измяна и дали е законосъобразно президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се образува наказателно производство в случай, че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление. 

 

 

Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност при изпълнение на своите функции, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на основния закон на страната. Точно в тази връзка са и част от въпросите, които Гешев отправя към КС. Два часа по-късно Конституционният съд образува дело за произнасяне по запитването на Гешев.

По време на отчета си за три години управление президентът обясни, че мотивите, с които е започнал широкият обществен дебат за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата.

„Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент гл. прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за кокретни причини. Така че, главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза още Радев.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, добави президетът и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ