Макрон в Китай с дипломация на коня

Макрон в Китай с дипломация на коня

Макрон в Китай с дипломация на коня

Френският президент Еманюел Макрон, който от днес е на първото си официално посещение в Китай, ще подари кон от Републиканската гвардия на президента Си Дзинпин, Елисейският дворец през Франс прес.

Подаръкът е „неочаквана дипломация с коня“ – жест на приятелство към домакина. По време на посещението си в Париж през 2014 г. президентът Си е бил ескортиран до Инвалидите от 104-ма кавалеристи от Републиканската гвардия и останал очарован от уменията им. Това е причината за дипломатическият жест сега. Той е в отговор и на „панда дипломацията“ на Китай, който през 2012 г. подари на Франция двойка панди, чието бебе бе кръстено през ноември от съпругата на президента Бриджит Макрон.

Париж припомня, че преводът на името на Макрон на мандарин е Макелонг, което пък значи „конят побеждава дракона“.

Конят, подарък за Си Дзинпин, е наречен Везувий на Брека, е кафяв красавец на 8 години, роден е в Западна Франция и е в гвардията от 2012 г.

Заедно с коня, китайският президент ще получи като подарък хамута на коня, както и гравирана сабя.

Ще се връщам най-малко веднъж годишно в Китай, обеща Макрон в първия ден от посещението си в Пекин.

В реч, продължила час и четвърт, френският президент се обяви за съюз между Париж и Пекин за „бъдещето на света“ и конкретно в опазването на околната среда и в сътрудничеството с Европа в гигантския проект на Китай, наречен „Новите пътища на коприната“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ