нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дипломат от кариерата става секретар по външна политика на президента

Руси Иванов. Снимка:Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев назначи със свой указ Руси Иванов за свой секретар по външна политика, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Предишния титуляр на този пост Николай Милков бе освободен преди месец поради преминаване на друго външнополитическо назначение.

Руси Иванов е заемал редица длъжности в Министерството на външните работи (МВнР), където започва работа през 1979 г. Работил е в дирекциите, направляващи двустранните отношения на България с европейските държави, регионалното европейско сътрудничество и координацията на въпроси, свързани с отношенията с Европейския съюз.

От 2001 г. е включен в преговорния екип по присъединяването на България към Европейския съюз. След подписването на Договора за присъединяване на страната ни към ЕС от април 2004 г. до юли 2007 г. става първият представител на България в Комитета на заместник-постоянните представители в ЕС (Корепер-1). В периодите май 2012 – февруари 2014 г. и януари 2019 - декември 2020 г. е Генерален директор по европейските въпроси в МВнР.

В рамките на професионалния си път Руси Иванов заема поста временно управляващ посолството на Република България във Федерална република Германия в периода 2011-2012 г. и е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Дания от 2014 до 2018 г.

Получава магистърската си степен в Института по международни отношения в Потсдам-Бабелсберг и учи в Университета за национално и световно стопанство в София.

още от Политика