Дипломатът Николай Младенов е вторият българин в досиетата „Пандора“

Дипломатът Николай Младенов е вторият българин в досиетата „Пандора“

Дипломатът Николай Младенов е вторият българин в досиетата „Пандора“

Николай Младенов – доскорошният специален пратеник на ООН по мирните въпроси в Близкия изток и бивш външен и военен министър на България, е вторият оповестен българин в досиетата „Пандора“. За това съобщи bird.bg, българският партньор на международното журналистическо разследване.

Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник в началото на август 2013 г., пет дни след като става представител на Организацията на обединените нации на Ирак и ръководител на мисията за подпомагане на страната. Фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август, а назначението му в ООН е обявено на 2 август.

В свой коментар по темата пред bird. bg дипломатът посочва, че след края на министерския си мандат в България през същата 2013 г. смятал да започне консултантски бизнес. Възможността да работи в ООН променила намеренията му, в резултат на което забравил за регистрираната фирма. Тя никога не е извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци. Това се потвърждава и от информацията в досиетата "Пандора", според която фирмата, с която Младенов си е партнирал за регистрацията - швейцарската SFM Corporate Services S, е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която приключва през 2018-та година. Младенов уверява, че разполага и с документи, доказващи, че фирмата му не е активна оттогава.

Младенов не си спомня как е протекъл процесът на регистрация, но казва, че той е започнал преди мандата му в ООН.

В свой отговор за bird.bg Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, съобщава, че не са били запознати със съществуването на Afron Enterprises и тя не е била декларирана.

В момента Младенов работи към Института по близкоизточна политика във Вашингтон в рамките на проекта „Корет“ за арабско-израелските отношения. Там си партнира с бившия служител на Държавния департамент Давид Маковски; бившия специален асистент на Барак Обама и специален пратеник в Близкия изток Денис Рос; старши сътрудник Гаит ал-Омари, бивш съветник на палестинския екип за преговори.

Името на Николай Младенов е второто от България, което излиза директно в досиетата „Пандора“. Първото е това на бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, който вчера влезе в ДАНС за разпит. Той продължи около час, а пред журналисти Пеевски заяви, че ще станат ясни много неща за много хора, както и че ще се яви отново в публичното пространство.

Според „Пандора“ бизнесменът е свързан с три офшорни фирми, които обаче не се появяват в неговите данъчни декларации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ