Парите за туризма може да бъдат пренасочени за стимулиране на ваксинациите

Парите за туризма може да бъдат пренасочени за стимулиране на ваксинациите

Парите за туризма може да бъдат пренасочени за стимулиране на ваксинациите

Средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, ще се потърси възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова след срещата на представители на туристическия бранш. 

"Обединихме се, че врамките на до 10 дни, ще направим следващата среща, като през този период ще бъдат взети решения", посочи Балтова и уточни, че решенията ще касаят три направления. 

Първото, да бъде потърсена възможност средствата, които са отделени за сектор "Туризъм" в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Второто, да се намери пакета от документи и сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти. и третото - още днес да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г.

"Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация. Изискването за това е именно да постигнем онова ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят дестинация България, както и да осигурим здравето на работещите туризъм", каза още Стела Балтова. 

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов допълни, че в рамките на тези 10 дни ще се направят срещи и новите финансови и икономически служебни министри. На тези срещи представителите на туристическия бранш ще изложат своите опасения, както и това, което те искат да бъде променено в мярката 60/40.

"Ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", изтъкна Алибегов. Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова оцени възможността да се проведе тази среща. "За туристическия сектор е много важно да се даде знак на българското общество за съпричастност и подкрепа в търсене на възможности за решение за справяне с пандемията", посочи тя.

Според нея ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани. В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ