До края на деня ЦИК ще обяви резултатите от президентските избори

До края на деня ЦИК ще обяви резултатите от президентските избори

До края на деня ЦИК ще обяви резултатите от президентските избори

Централната избирателна комисия трябва да обяви до края на деня окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се и решението й за балотаж на 21-и ноември. 

При обработени 99.51% от протоколите на СИК кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова е подкрепена от 49,45 на сто от гласувалите, а  Анастас Герджиков-Невяна Митева - от 22,85%. Трети остават Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова-Копарова от ДПС с 11.51% от гласовете. Четвърти са Костадин Костадинов и Елена Гунчева от "Възраждане" с 3.92%. Пети са Лозан Панов и Мария Касимова–Моасе, които събират 3.65% от гласовете.  60 310 избиратели са посочили "Не подкрепям никого" в бюлетината. 

В ЦИК продължава приемането на документацията от районните избирателни комисии. При 99,51% обработени протоколи в районните комисии става окончателно ясно, че в 47-о Народно събрание ще влязат седем политически формации. Това са "Продължаваме Промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България - обединение" ("ДА България", "ДСБ", "Зелено движение") и "Възраждане". 

За 11 часа днес е насрочено заседание на ЦИК, на което комисията ще трябва да вземе решение. Още снощи говорителят на ЦИК Росица Матева апелира всички районни избирателни комисии да предадат максимално бързо книжата си, за да се направи повторното въвеждане на резултатите от протоколите в ЦИК, предава БНР. 

До четвъртък ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители. ЦИК обявява имената на избраните народни представители не по късно от седем дни след изборния ден. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ