Решават до часове кога затварят училищата в София

Решават до часове кога затварят училищата в София

Решават до часове кога затварят училищата в София

Училищата в София са пред затваряне, до часове ще се вземе решение дали учениците минават на дистанционно обучение още от утре или от понеделник. Това обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и образователният Николай Денков на брифинг в Министерския съвет. Те уточниха, че се изчакват официалните данни за заболеваемостта в столицата като има вариант от понеделник децата в София да спрат да учат присъствено. Според новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 00.00 ч. тази нощ със заповед на Кацарове, при 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение. Решението се бави заради спор между експерти как да бъде изчислена заболеваемостта от коронавирус в София, обясни Денков.

"Зелен сертификат" за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага, а решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, уточни министър Денков.

Недоволството от мерките от политическите партии е разбираемо, защото са в предизборна кампания, коментира здравният министър Стойчо Кацаров, по повод исканията от ГЕРБ и БСП да подаде оставка. По думите му, хората, които ги критикуват, не предлагат никаква алтернатива. 

"Що се отнася до решението какви мерки да се приложат в страната, вие сте свидетели, че докладът на главния държавен здравен инспектор беше публикуван в края на миналата седмица. Той беше широко обществено обсъждан. Аз изпратих писма до вероятно до повечето браншови и съсловни организации, които потенциално могат да бъдат засегнати от тези мерки. Поисках становищата на всчики РЗИ, проведох заседание на разширения съвет по епидемиология, проведох среща с регистрираните в страната болнични асоциации. Това са етапите на съгласуване на тези мерки, като разбира се, не искам да пропусна съгласуването с МОН", посочи Кацаров и уточни, че другата алтернатива на рестриктивните мерки е въвеждането на локдаун.

Здравният министър заяви, че новите мерки не засягат правото на труд, а дейностите с увеселителен характер - нощните заведения могат да работят, но със зелен сертификат. "Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките", добави той.

И още, Министерският съвет днес взе решение, с което одобри закупуването на 3000 дози монопонални антитела - това е лекарствен продукт за лечение на COVID-19, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

"Тъй като става дума за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната, като министър законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед. Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с COVID. Досега единствената възможност за целенасочено лечение, насочено срещу коронавируса, беше с препарата "ремдесивир". Сега лекарите ще получат втора възможност да лекуват болни с коронавирус. Първите доставки можем да ги очакваме до края на този месец", посочи Кацаров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ