Казармата се връща, но на доброволни начала

Казармата се връща, но на доброволни начала

Казармата се връща, но на доброволни начала

12 години след отмяната ѝ казармата отново се връща, но в далеч по-мек вариант. Тя ще е доброволна и за срок до 6 месеца, като военна служба ще може да полага всеки българин до 40-годишна възраст. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.  

Срочната служба включва начална военна подготовка, специална, изпълнение на задачи в състава на военни формирования на въоръжените сили. Кандидатите ще сключват договор за служба, според който им се полага платен отпуск от осем работни дни. Български граждани, преминали срочна служба в доброволния резерв, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация в т.ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура. 

За всяка навършена година на разположение за активна служба резервистът получава възнаграждение в размер на едно основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност, за която е сключен договорът, и присвоеното военно звание, записаха депутатите. 

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Измененията позволяват и разширяване на обучението в средното образование. Военнослужещи или цивилни служители от въоръжените сили ще преподават на учениците различни умения, свързани със защитата на родината, оцеляване при кризи от военен характер. Обучението ще се осъществява в часа на класа. 

Студентите, български граждани, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър", и тези с висше образование могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "офицер от резерва", ако отговарят на определени изисквания, сред които да не навършват 40 години в годината на кандидатстване. 

Другата важна промяна е свързана със Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, където се добавя категорията „курсант“. Отчита се, че в хода на своята подготовка курсантите могат да получат наранявания или заболявания, които да ги доведат до състояние на „инвалидност“, но поради липсата на категорията „курсант“ в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите, досега те не попадаха в тази категория. С предложените изменения в този закон Министерството на отбраната отправя ясно послание за равно третиране и защита на всички категории военнослужещи.

Промените ще станат факт с обнародването им в Държавен вестник.

"12 години след решението за въвеждане на професионална армия, никой не иска да приеме, че доброволна служба няма да има, ако не стане атрактивна и съпоставима с другите професии", коментира Кольо Милев от БСП. По думите му, не се знае колко души доброволно ще служат срещу 1000 лв. заплата и дали работодателите са готови да пуснат някого да служи доброволно и после да го върнат обратно на работа.

"За миналата година кадровата служба надхвърля броя на напусналите въоръжените сили. Освен това през 2020 г. в течащи конкурси броят на кандидатстващите за кадрова военна служба многократно е надхвърлил броя на обявените позиции в някои видове въоръжени сили и е бил едно към над десет души. Доброволната военна служба е възможност за кадрова военна служба или попълване на резерв", опонира му Милен Михов от "Обединени патриоти".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ