Доц. Киселова за Петър Илиев: Редно ли е такива хора да символизират промяната?

Доц. Киселова за Петър Илиев: Редно ли е такива хора да символизират промяната?

Доц. Киселова за Петър Илиев: Редно ли е такива хора да символизират промяната?

 „Аз също имах намерение да подам сигнал, след като бях спомената поименно, но тъй като вече е образувано производство, на по-късен етап вероятно ще се наложи да дам писмени обяснения”. Това заяви пред Нова телевизия доц. Наталия Киселова, след като вчера стана ясно, че в Софийския университет са подадени три сигнала за плагиатство срещу кандидат вицепремиера и вътрешен министър Петър Илиев. Твърди се, че един от трудовете, от които е копирал кандидатът за властта, е именно на доц. Киселова.

Преподавателят по Конституционно право заяви, че не знае кои са нейните колеги, подали тези сигнали.

„Единственото, което знам е, че тепърва ще бъде направена проверка дали сигнали са допустими. След това ще се премине по същество към основателността на твърденията“, коментира тя.

Доц. Киселова заяви, че е влязла в скандала случайно и че не тя е човекът, дал сигналите на сайтовете, които са правили проверки.

„ Не съм в някаква връзка и с колегите студенти, които имат група в социалните мрежи и правят проверка. Тези проверки са правени след като е оповестено кой ще бъде министър на правосъдието. Всичко юристи се вълнуваме от тази тема, защото последната една година въпросът за правосъдието и справедливостта взе доста сериозен превес в обществения дебат“, каза доц. Киселова.

„След като ламята е събудена и поименно бях спомената, прецених, че е добре да се излезе и да се каже, че има проблем“, добави тя.

Тя обясни, че на 4 декември 2007 г. е защитила пред специализирания научен съвет дисертация на тема „Парламентарен контрол“. 

„По отменения вече Закон за научните степени и знания дисертациите тогава не се публикуваха, а бяха депозирани като текст в Народната библиотека и в център в Министерството на образованието, където са и екземплярите от моята дисертация“, уточни преподавателят по Конституционно право. Когато предстоеше защита в катедрата, съм  изпратила дисертацията на не по-малко от 15 човека в електронен вид. След това тя е обсъждана поне на две заседания на катедрата и после е защитена. И през 2015 г. получихме като подарък книгата на Петър Илиев“, заяви доц. Киселова.

„Когато поставих въпроса, че има неща, които ме смущават, беше казано да седнем да се разберем. Аз проведох два разговора с него и не бях удовлетворена. Тъй като тогава трябваше да продължим да живеем, да го кажем така, аз насочих усилията си към друга посока”, каза преподавателят.

Тя обясни, че към 2015 г. е имало два реда, по които това нарушение е можело да се разгледа.

„Единият бе по реда на Наказателния кодекс. Да тръгна да водя съдебен процес, за да получа 300 лева глоба, не ми се струваше смислено. Другият ред бе по Закона за авторското право за имуществени и неимуществени вреди. Моят стремеж беше нещата да се уредят по най-деликатния начин. Не съм искала публичност, нито някакви известности, каквито сега получавам. Единственото беше да се решат проблемите в рамките на катедрата. След като излизам да говоря, значи не съм била удовлетворена“, обясни доцентката.

Тя ще представи гледната си точка пред етичната комисия на университета.

„През цялото време господата народни представители твърдят, че няма засегнати и че всичко е наред. За мен проблемите са както по отношение на чистотата на политиката и хората, които ще я реализират, така и по отношение на злоупотребата с името на Софийския университет. Ние сме символ на академизма и през тези години СУ се утвърди като най-добрия. Трябва да можем да покажем, че когато има проблем, можем да го решим по реда на нашите правила“, каза тя.

По думите й няма значение дали плагиатството е в рамките на 1, 10, 40 или 80 страници, защото въпросът не е в количеството, а в принципа.

„Коректно ли е такъв човек и такива хора да символизират промяната? Ние не сме просто безобидни учени, които стоят в някакви мухлясали кабинети. Имаме мисия да бъдем  граждани и да излезем и да кажем, когато има проблем с управлението на държавата. И тъй като въпросът скоро ще дойде на дневен ред с правосъдие и други реформи, недейте да ни превръщате във врагове, господа бъдещи управляващи. Ние можем да ви помогнем промяната да се случи по-качествено“, каза доц. Наталия Киселова.

Тя заяви, че не може да каже, че университетът или катедрата са били пасивни. „Не мога да си представя, че ще де изправя наесен пред студентите и те ще кажат защо мълчахте“, заключи тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ