Дончев: Драматизацията вчера бе Борисов да бъде вкаран в парламента, за да бъде обиждан

Дончев: Драматизацията вчера бе Борисов да бъде вкаран в парламента, за да бъде обиждан

Дончев: Драматизацията вчера бе Борисов да бъде вкаран в парламента, за да бъде обиждан

Гледайки събитията от вчера си мисля, че модусът на новото мнозинство е всички народни представители от ГЕРБ да бъдат заковани за банките, за да могат безгласно да бъдат обиждани и да им се вика „оставка“. Това заяви bTV Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка.

„В парламента има една много странна форма на местно самоуправление. Вчера бях в парламента, понеже имало въпроси, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, и не ми дадоха думата. В същото време народни представители самоволно излизат на трибуната и се изказват. Надявам се тези неща да се наместят. Демокрацията понякога е процедура“, коментира Дончев.

По отношение на отпуска на премиера в оставка Бойко Борисов, Дончев заяви, че не за първи път го замества. „Вероятно броят дни, в които съм го замествал, е 60-70. Може да наближава и повече.“

„Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснения по Националния план за възстановяване и устойчивост. Едва ли някой има съмнение, че ако някой трябва да прави разяснения и да предоставя информация, това съм аз. Под мое ръководство над 200 души работят по плана в последните 8 месеца. Ако някой трябва да дава разяснения, съм аз. Смисълът на драматизацията беше Борисов да бъде вкаран в народното събрание, за да бъде обиждан. Нищо повече“, допълни той.

По думите му по плана все още се работи, като макар че той може да бъде изпратен и в този си вид в Европейската комисия. „Моята амбиция е оставащите две седмици до края на месец април да бъдат използвани пълноценно и той да бъде усъвършенстван. Вчера изпратих последния вариант на плана в Народното събрание, като на сайта nextgeneration.bg също я има", обясни той.

По думите му ситуацията с плана е станала защото си с шапка, защо си без шапка.

„По време на цялата кампания чух, че „планът на Дончев е скапан, корупционен, некадърен“. Естествено, че той не е такъв. Чух, че всички имали алтернативни планове, много по-добри от моя. Аз казах, добре, аз имам вероятно 10 дни до края на мандата. Редно ли е аз да внасям план, който е обект на такива критики? Уважаеми колеги, дайте вашите планове“, призова той.

Дончев заяви, че всичко зависи от Народното събрание. „Ако народните представители ми възложат да внеса плана, аз ще изпълня решението на парламента. Ние вече сме разговаряли с Европейската комисия. България не е в уникална ситуация, където близо до крайния срок за подаване на Плана се сменят правителствата. Те биха проявили толерантност, 1, 2 или 3 месеца, за да може новото правителство, ако иска, да разработи нов план“, обясни вицепремиерът в оставка.

Дончев определи Комисията за проверка на управлението на Борисов  като политически трибунал

„Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби“, коментира той.

Дончев заяви още, че проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни.

„Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете”, обясни Дончев за състава на проектокабинета.

Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало – отбеляза Дончев на въпрос защо той не е номиниран, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа.

Според него това предложение за кабинет е политически знак. „Той би могъл да управлява от гледна точка на персонални качества – всяко от предложените лица е напълно в състояние вследствие на опита и експертизата си да си върши работата, но той няма да получи подкрепа в народното събрание:, смята Томислав Дончев.

„Вероятно предложението ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не може да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили”, коментира Дончев. От уважение и благодарност към тях трябва да предложим кабинет, дори да доведем процедурата до край, заяви той и уточни, че процедурата няма да бъде бавена умишлено.

В парламента има ново мнозинство, имам един призив към тях – да не се държат като опозиция, а да започнат да управляват, допълни Дончев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ