Дончев: Има вариант да се подаде оставка в края на септември

Дончев: Има вариант да се подаде оставка в края на септември

Дончев: Има вариант да се подаде оставка в края на септември

Има вариант да се подаде оставка в края на септември, за да може парламентът в рамките на септември да приеме всички важни закони. Това заяви пред  Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев

„Вчера премиерът каза че подаването на оставка не е проблем. Напомням ви, че исторически това се е случило два пъти, по една или друга причина. В крайна сметка за истинския държавник властта никога не е цел сама по себе си, тя е инструмент да свършиш нещо. Имаме среща на коалиционния съвет и новината при всички случаи ще излезе през следващите дни. Нашата позиция е, че ние сме избрани демократично на избори и няма конституционна причина да приключим мандата си по-рано. От друга страна, когато обществото е разделено, този, който го е грижа и за държавата и обществото, е готов да направи ход назад. Партньорите ни обаче мислят по доста по-различен начин“, посочи той.

„Ако премиерът подаде оставка, се завърта т.нар ролетка в парламента – връчването на мандатите от президента на следващите политически сили. За нас лесен вариант няма. Някой би казал, че най-трудно е да избираш между две хубави жени, но аз твърдя, че най-трудно е да избираш между две земи. От една страна, ако в момента подадем оставка, ние ще разочароваме всички хора, които са ни подкрепяли през годините, а те не са никак малко. От друга страна има разделение сред обществото и натрупано напрежение и на всеки, който му е мило за държавата, иска това напрежение да спадне. Не мога да отговоря какъв е изходът. За мен изборът на фигура, различна от министър-председателя и председателя на партията, която е първа политическа сила, ми е съмнителен и не ми изглежда като подмяна“, каза още Дончев.

Той заяви, че не би поел приел премиерския пост, ако Борисов го отстъпи, като подчерта, че това не е честно.

„Не мисля, че поне от нашата квота членове на министерския съвет има някой, който следва да се нагърби с функциите на министър-председател. Това не е честно. Несериозен е вариантът на министър-председател в отпуск няколко месеца. Ако на коалиционния съвет в рамките на дискусиите се измисли друг вариант, ще го научите веднага“, заяви Дончев.

„Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този парламент се сглоби някаква друга конструкция, ще има правителство, ако – не, няма да имаме. Има и междинен вариант – оставка в края на месец септември с единствения аргумент парламентът в рамките на септември да приеме всички важни закони, които биха ни позволили да влезем в есента и зимата по-подготвени. Става дума за анонсираните социални мерки, повишение на заплатите на всички на първа линия, ратификация на различни договори, включително и с Европейската комисия. Без тези процедури ще е много трудно за всяко правителство да се справи. Това е част от вариантите, които ще се обсъждат“, допълни вицепремиерът.

Дончев коментира и сблъсъците около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда. 

„Всяка форма на насилие е осъдителна, без условности. Насилие срещу журналист, срещу един гражданин, който е решил да упражнява политическите си права, без значение по какъв начин, е още по-осъдително. Нима някой от нас има интерес партийното ни събитие да се свърже с насилие? Естествено, че не. Надявам се много бързо МВР да разпознае, намери и разпита тези момчета. За мен това е провокация“, коментира вицепремиера, като добави, че за самото мероприятие не е наемана охрана и че такава има на самата площ на София Тех Парк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ