Държавата и бизнесът представиха нова онлайн платформа в помощ на туризма

Държавата и бизнесът представиха нова онлайн платформа в помощ на туризма

Държавата и бизнесът представиха нова онлайн платформа в помощ на туризма

Онлайн резервационна система за хотели и ресторанти ще заработи от началото на месец юни. Там ще се публикуват оферти за ваканции и резервации в заведенията. Платформата "Преоткрий България" е общ продукт на бизнеса и държавата и ще може да се ползва и от чужденци, стана ясно на брифинг в Министерския съвет, в който участват министрите на икономиката, туризма и земеделието и храните.

"Искаме да ви представим един продукт между бизнеса в България и две международни компании, както и по-малки български и държавата по отношение на това как по един по-иновативен начин може да помогнем на малкия и средния бизнес, на производителите на България на храни, на хотелите, на ресторантите. Тази година ще разчитаме предимно на българските туристи. Целта е да спечели потребителя и да помогнем на сектора, които в момента изпитват изключителна трудност", каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Целта е клиентите, които я използват, да са сигурни, че избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена и гарантиране на социалната дистанция", обясни Георги Пирински от „Метро". 

Платформата ще е безплатна за хотелите и рестарантьорите, които може да пазаруват от конкуренти и пак да са част от нея. Тя ще помогне да се върнат и българските храни в менютата на заведенията. Задължително условие е хотели и ресторанти, които я ползват, да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери. Министерството на туризма пък ще помага с указания местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на ЕК, за да работят.

По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, целта е секторът да се възобнови максимално. Тя припомни, че до края на седмицата изтича срокът за предложенията, които концесионерите трябва да внесат за намаление на цените на плажните принадлежности. До момента концесионери и наематели на 15 плажа са заявили, че ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги. 

"Радвам се, че можем да намерим много допирни точки бизнес-държава и целта е да предложим на българския потребител една възможна отлична почивка на море или на планина при най-добри условия, при гарнтирани здравни и хранителни стандарти. Вярваме, че у нас има достатъчно качествена и свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление. Ще се радвам в тази платформа да видим най-добрите хотели, които ще се ангажират да спазват здравния стандарт и предлагат българско традиционно меню и да върнат българските си клиенти", коментира министърът на земеделието Десислава Танева. И уточни, че Българската агенция по безопасност на храните ще следи за спазването на хигиенните изисквания. 

По повод намаляването на ДДС за туризма министър Караниколов коментира: "Не търсете конфликт в правителството. Работата на финансовия министър е да пази бюджета. Нека там, където е решено, да се направи временна мярка от 9% ДДС, но не бива всеки сектор да каже, че не иска да плаща". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ