Държавата успокои бизнеса – ще разрешим проблемите с касовите апарати

Държавата успокои бизнеса – ще разрешим проблемите с касовите апарати

Държавата успокои бизнеса – ще разрешим проблемите с касовите апарати

Отлагането с повече от 7 месеца на по-сложната част от имплементацията на наредбата ще разреши напрежението между приходната администрация и бизнеса. Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори, които стоят и притесняват бизнеса. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в сградата на Министерския съвет след срещата си с представители на Българската стопанска камара /БСК/ във връзка с текущото състояние на процеса по влизането в сила на промените в Наредба Н-18, свързана с регистриране и отчитане на продажбите, която беше по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Финансовият министър припомни, че на 19 февруари е анонсирал, че сроковете за прилагането на наредбата ще бъдат променени за част от търговците - тези, които използват системи за управление на продажбите. Срокът там ще се измести за 30 септември. "Това са 7 месеца, в които с представителите на бизнеса ще търсим оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, в които бизнесът среща проблеми за имплементиране и прилагане на наредбата", изтъкна Горанов. Той бе категоричен, че новите правила ще трябва да се прилагат, тъй като констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит, независимо от ниската данъчна тежест, за злоупотреба с обороти. Министърът даде пример, че във Велинград средният осигурителен доход на 4 и 5-звездните хотели е около 500 лв.

Министърът на финансите бе категоричен, че в реалното отчитане на всички обороти в икономиката трябва да намери място и партньорството между държавата и бизнеса. По думите му това става чрез плащане на данъците. Горанов обясни, че е имал много ползотворен диалог с представителите на БСК, с които са се разбрали по какъв начин ще продължи работата по окончателното изпълнение на наредбата в различните й фази. Според него голяма част от оборотите се крият, като това е философията на изменението от лятото на наредбата.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара /БСК/ Радосвет Радев заяви пред журналисти в МС след срещата, че камарата винаги е заставала на позицията за борба със сивата икономика и от тази гледна точка приветства целта на Наредба 18. Генерирането на доход на стопански субекти, които са в сивата икономика, прави неконкурентоспособни нашите членове, допълни Радев. Министърът на финансите подчерта, че логиката на новата наредба е да ограничи сивата икономика и заяви, че това ще остане основен приоритет на правителството.

Радосвет Радев информира, че голяма част от притесненията на около 60 браншови организации, членуващи в камарата, на днешната среща при премиера са били чути. Казахме си при премиера, че тези седем месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат като вода в пясъка, а и двете страни да направят необходимото наредбата да стане модерна, разбираема и приложима норма, регламентираща фискалните процеси да бъдат коректно отразявани, допълни Радосвет Радев. Той изтъкна, че на срещата са получили съгласие по някои конкретни регламенти в Наредбата, които будят тревога в членовете на камарата, те прецизно да бъдат огледани. Радев подчерта, че членовете на камарата са се съгласили, че безкрайност в старта на наредбата не може да има.

В отговор на въпрос Радев каза, че НАП има ясен и стандартизиран еталон за софтуер и допълни, че всички специалисти са свободни да направят такъв, който да отговаря на тези изисквания, а това може да стане до 30 септември.

Министърът на финансите заяви, че няма да има ново отлагане на въвеждането на наредбата. Има някои теми, които могат и трябва да бъдат променени в наредбата, за да стане тя по-работеща, посочи Горанов и препоръча на всички IT специалисти, ако искат да останат на пазара на предлагане на такъв тип софтуер, който да управлява продажби в отделните браншове, да използват това време за писане, а не за опозиция на процеса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ