Дъжд от оставки в Белия дом, напускат и министри

Дъжд от оставки в Белия дом, напускат и министри

Дъжд от оставки в Белия дом, напускат и министри

Двама министри в кабинета на Доналд Тръмп – на транспорта и на образованието, подадоха оставките си вследствие на реакцията на държавния глава относно размириците в Капитолия, сградата на американския Конгрес в столицата Вашингтон.

Бетси Девос и Илейн Чао се присъединиха към нарастващия брой високопоставени служители, решили да напуснат действащата администрация на САЩ.

В изявление, адресирано до транспортното министерство, която ръководи, Чао съобщава, че ще подаде оставката си в понеделник и е „дълбоко обезпокоена“ от събитията в сградата на Капитолия, предаде CNN.

[[{"fid":"366888","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2409,"width":3124,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Илейн Чао. /Getty Images

„Изключително съм горда от многото успехи, които имахме възможност да постигнем заедно за страната ни и никога няма да забравя ангажираността, която имате за това министерство на САЩ“, отбелязва още министърката.

Девос от своя страна нарече инцидента от сряда „недобросъвестен за нашата страна“. „Впечатляващите се деца гледат всичко това и се учат от нас. Вярвам, че всеки от нас има моралното задължение да упражнява добра преценка и да моделира поведението, на което се надяваме те да подражават“, каза тя.

[[{"fid":"366887","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2190,"width":3000,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Бетси Девос и президентът Тръмп. /Getty Images

И още оставки

Редица други служители вече се оттеглиха от постовете си по-рано тази седмица. Сред тях по информация на „Ню Йорк Таймс“ са шефката на пресслужбата на Мелания Тръмп – Стефани Гришам, организаторката на събития Рики Нисета, която участва в координирането на празненствата за встъпването в длъжност на Тръмп, зам.-прессекретарката на Белия дом Сара Матюс.

В четвъртък председателят на икономическите съветници Тайлър Гудспийд също подаде оставка, обяснявайки, че щурмът е направил позицията му „вече неприемлива“.

Бившият шеф на канцеларията на Тръмп, Мик Мълвейни, се отказа от позицията на специален пратеник в Северна Ирландия, заявявайки, че не може да продължи, след като гледа как президентът насърчава тълпата, превзела Капитолия. Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпийо, за да го уведоми, че подава оставка. По-късно той каза по телевизия CNBC, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош, пише „Асошиейтид прес“.

Старши директорът за борба с разпространението и биозащитата в Съвета за национална сигурност също подаде оставка в знак на протест срещу подстрекателството на президента към демонстрантите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ