Движение "Пет звезди" избра Джузепе Конте за свой лидер

Движение Пет звезди избра Джузепе Конте за свой лидер

Движение "Пет звезди" избра Джузепе Конте за свой лидер

Бившият италиански премиер Джузепе Конте беше избран за нов лидер на популисткото Движение "Пет звезди" (ДПЗ), предаде ДПА.

Над 62 000 или 92,8 процента от гласувалите подадоха онлайн бюлетината си в подкрепа на Конте, съобщи говорителят на партията Вито Крими.

Право на участие в гласуването, което се състоя в новата интернет платформа "Скайвот" (Skyvote) в два дни, четвъртък и петък, имаха около 115 000 души.

ДПЗ е популистка, антисистемна партия, чиято запазена марка е гласуването по интернет на членовете й за определяне на курса на движението. В момента то има четирима министри в коалиционното правителство на премиера Марио Драги. Крими беше временен лидер на партията от януари 2020 г.

"Най-сетне усилената работа през изминалите месеци даде плодове", заяви Конте във Фейсбук, след като новината беше съобщена. "Тези събития се оказват прекрасна възможност за демократично участие."

Бившият премиер изрази и задоволството си от броя на гласувалите, предаде БТА.

По-рано през седмицата ДПЗ прие нови правила за избор на лидер след вътрешен спор, продължил с месеци. Макар и движението да опита да реши лидерския въпрос още преди няколко седмици, на това попречиха спорове, разразили се между Конте и съоснователя на партията Бепе Грило.

Грило, професионален комик, който през 2009 г. влезе в политиката, обвини Конте, че не притежава политическа визия и че изглежда е готов да скъса с движението/

В крайна сметка двамата се разбраха, което стана на обяд в средата на юли, след който Конте представи вече приетите си предложения. Едното от тях беше председателят на партията да бъде единственият човек, отговорен за избора и следването на политическата посока на движението.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ