Джером Пауъл полага клетва като нов ръководител на Фед

Джером Пауъл полага клетва като нов ръководител на Фед

Джером Пауъл полага клетва като нов ръководител на Фед

Днес Джером Пауъл, който е вътрешен човек за Федералния резерв на САЩ, поема президентския пост от демократката Джанет Йелън, съобщи Франс прес.

Това в известна степен е приемственост в паричната политика, макар Пауъл да е републиканец.

„Ангажирам се да вземам обективно решения в духа на продължителната традиция на независимост на паричната политика”, заяви новият шеф на Фед, когато бе избран от президента Доналд Тръмп, който наруши досегашната традиция и не посочи Йелън за втори мандат след влизането си в Белия дом.

Пауъл е роден във Вашингтон на 4 февруари 1953 година. Той е адвокат и заможен бивш инвестиционен банкер преди да стане 16-ият президент на могъщата централна банка на САЩ с над 100-годишна история. Сенатът го утвърди на поста му в края на януари с огромно мнозинство от 85 гласа „за” и 12 „против”.

Макар да не е икономист по образование, юристът Пауъл е бил високопоставен служител във финансовото министерство по време на президентството на Джордж Буш-старши и през 2012 година бе посочен от президента демократ Барак Обама за член на управителния съвет на УФР.

На този пост той е работил с бившия президент на Фед Бен Бърнанке, когато от 2013-а централната банка на САЩ започна да свива огромната си подкрепа, изразяваща се в изливане на свежи пари, оказвана на икономиката на страната.

След това той работи с демократката Йелън, първата жена начело Фед, чиито решения той винаги е одобрявал и най-вече излизането на така наречената политика на количествено облекчаване (QE), прилагана след финансовата криза, а след това и за постепенното вдигане на лихвите.

Състоянието на Пауъл за периода 2012-2017 година се оценява от 20 до 55 милиона долара. Според данни на „Вашингтон пост" той ще бъде най-богатият централен банкер на САЩ от времето на Маринър Екълс, който е ръководел УФР от 1934 до 1948 година.

През 2008 година Пауъл е вложил около 30 000 долара в предизборната кампания на Джон Маккейн.

Новият шеф на Фед е запален по велоспортовете и често пътува от дома до офиса си с велосипед. Женен е за Алис Леонард и има три деца.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ