Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Фед

Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Фед

Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Фед

Адвокат Джером Пауъл положи клетва като 16-ия президент на Федералният резерв на САЩ на кратка церемония в заседателната зала на централната банка, предаде Асошиейтед прес.

В кратко видео обръщение, Пауъл обеща да подкрепя трайния икономически растеж, стабилния трудов пазар и ценовата стабилност.

Той поема поста от Джанет Йелън, която бе първата жена, застанала начело на централната банка в 100-годишната й история.

Президентът Доналд Тръмп номинира Пауъл, след като реши да наруши традицията, установила се напоследък, и да не предложи Йелън за втори четиригодишен мандат.

Във видео посланието си Пауъл не споменава сътресенията на финансовите пазари, които сринаха котировките в края на миналата седмица.

Пауел е роден във Вашингтон на 4 февруари 1953 година. Той е адвокат и заможен бивш инвестиционен банкер. Сенатът го утвърди на поста му в края на януари с огромно мнозинство от 85 гласа "за" и 12 "против.

Макар да не е икономист по образование, юристът Пауъл е бил високопоставен служител във финансовото министерство на САЩ по време на президентството на Джордж Буш-старши и през 2012 година бе посочен от президента демократ Барак Обама за член на управителния съвет на Фед.

На този пост той е работил с бившия президент на Фед Бен Бърнанке, когато от 2013 г. централната банка на САЩ започна да свива огромната си подкрепа за икономиката на страната, изразяваща се във вливане на свежи пари.

След това работи с демократката Йелън, чиито решения винаги е подкрепял, и най-вече излизането от така наречената политика на количествено облекчаване (QE), прилагана след финансовата криза, а след това и за постепенното вдигане на лихвите.

Състоянието на Пауъл за периода 2012-2017 година се оценява от 20 до 55 милиона долара. Според данни на "Вашингтон пост" той ще бъде най-богатият централен банкер на САЩ от времето на Маринър Екълс, който е ръководел Фед от 1934 до 1948 година. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ