ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Manager News

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България за възстановяване и устойчивост. Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход - това е важно и добре дошло. Имаме нужда България да е с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС. Това заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение у нас, за да потвърди подкрепата на ЕК за българския План. 

Урсула фон дер Лайен определи българския План за възстановяване и устойчивост като "много добър" и като един от най-зелените, които Комисията е получила. Тя обаче подчерта, че е изключително важно реформите в Плана да бъдат наистина изпълнени. 

"Ние говорихме за това, че трябва да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора за разработване на продукти, които могат да създадат пазарна стойност. Знам, че има изключителни проекти, като например в сателитната технология. Там имаме големи очаквания. Такива иновации са изключително важни, за да можем да запазим икономиката и обществото конкурентоспособни и устойчиви. Така че чакам с нетърпение да видя иновациите в Европа. Те ще бъдат създадени тук за сигурни технологии. Това е безценен актив във все по-бурен свят. Това, разбира се, изисква инвестиции. Затова сме тук днес. "Следващо поколение" на ЕС е големият план за възстановяване на стойност 800 млрд. евро, който създадохме, за да модернизираме нашия континент за бъдещите поколения след пандемията. Сега имаме три приоритета - Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията и инвестициите в това да направим нашите общества по-силни и устойчиви", каза в началото на речта си Урсула фон дер Лайен. 

По темата за цифровия преход Урсула фон дер Лайен обяви, че 450 млн. евро ще се концентрират към българските студенти и работници за правилните дигитални умения. "По този начин този План отговоря на изискванията за зелен преход и диверсификация. Много важна е схемата за засилване на минималния доход и подкрепата на най-уязвимата. Това е много важна тема, защото виждаме недостатъците на здравната система – покрай пандемията видяхме колко е важна работата на хората на първа линия", посочи още председателят на Еврокомисията.

"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията на България. Едно голямо благодаря на Урсула за присъствието ѝ и за предаването на плана, който е финализиран. Този план е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира. Дава възможност да си гарантираме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим потенциала на геотермалите, използвайки нашата минерална вода за енергия, да реформираме върховенството на закона за засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който временно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да започне да работи, да модернизираме железниците, да инвестираме в образованието, в изследванията и модернизациите", каза премиерът Кирил Петков. 

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка - реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. "Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си", категорична бе Фон дер Лайен. 

На въпрос дали Европейската комисия подкрепя предложението за закриването на специализираното правосъдие, създадено именно по предложение на ЕК, тя отговори: "Има много ясен план и цели, които са описани по тази тема. Основното е отчетността. Всяка една система трябва да има взаимен контрол и отчетност. Това са необходимите стъпки за реформи и те са заложени в Плана". 

Урсула фон дер Лайен изрази удовлетворението си, че е България е поставила акцента върху предучилищното образование за 4-годишните деца. Тя благодари на българите за изключителното отношение към украинските бежанци, след като сме приели над 130 хиляди бягащи от войната, а много от тях са решили да останат в страната. Председателят на Европейската комисия увери, че ЕС ще подкрепи със средства българската страна във връзка с тази солидарност. И отново подчерта, че България прави изключително много за тях.

Председателят на ЕК препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договорите с "Газпром". "Предстои анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат, както е заложено по тях", изтъкна Урсула фон дер Лайен.

На въпрос дали има възможност да се вземат пари от този План, които да се използват срещу инфлацията, премиерът Кирил Петков отговори: "Министърът на финансите Асен Василев ясно каза, че още от днес ние започнем да работим по Плана. Ние ще префинансираме средства, така че да не се бавим нито ден и да използваме всеки момент да може този план да бъде реализиран. Това означава реално, че първите средства, които ние ще финансираме тези проекти, ще бъдат от утре. След това очакваме в най-скоро време от ЕК и ЕКОФИН да оторизират самите плащания и реалните пари от плана към края на лятото вече да пристигат в България. Оттук пътят тепърва започва. Тези реформи, които сме обещали, трябва да ги изпълним. Те не са просто на хартия, те не са просто обещания, те са реални задачи, които трябва да бъдат изпълнени. Тези реформи са нужни и без този план, а Планът за възстановяване ни дава допълнителния стимул това да се направи, особено за възможността никой да не е над закона и да има контрол върху главния прокурор. Това ни дава реалния стимул с този механизъм, който описахме с Антикорупционната комисия България да стане една прозрачна правова държава, каквато ние всички си мечтаем".

Опорните точки в Плана за възстановяване и устойчивост на България

Националният план за възстановяване и устойчивост е на обща стойност 13 520 565 000 лева, от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лева, като средствата ще бъдат получени срещу реформи.

В Плана има 4 основни стълба – "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България" и "Справедлива България", като най-голямо финансиране ще получи "Зелена България" - 5,7 млрд. лв. На второ място се нарежда "Иновативна България" - 3,4 млрд. лв., следвана от "Свързана България" - 2,5 млрд. лв.  и "Справедлива България" - 2 млрд. лв.  

Планът за възстановяване и устойчивост предвижда четири приоритета: интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж; социална и териториална кохезия; здравна, икономическа и институционална устойчивост; политики за следващото поколение, децата и младежите. 

В последния вариант на НПВУ има Схема в подкрепа на изграждането на минимум 1,4 гигавата (GW) ВЕИ и поне 350 мегавата (MW) батерии, както и на търсенето на геотермална енергия. Те ще се правят на пазарен принцип и ще се контролират от Европейската банка за възстановяване и развитие.

В него има предложение за съдебна реформа, с което става възможен контролът над главния прокурор. Той ще може да бъде разследван от съдия, който след изпълнението на тази си задача отново ще се връща на мястото си в съда.

Основните цели в последния вариант на Плана за възстановяване са 21,7 на сто кумулативен растеж на БВП за периода 2021-2025 г., като БВП на глава от населението през 2025 г. да достигне 62 на сто от средния за ЕС. Очаква се също коефициентът на безработица през 2025 г. да спадне до 3,5 на сто.

Зеленият преход заема водещо място в българския План за възстановяване и устойчивост, като усилията са насочени в три основни направления: създаване на условия за ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници и водород; засилени действия за повишаване на енергийната ефективност на икономиката; устойчива мобилност.

По отношение на цифровия преход, усилията са насочени в четири основни направления: разгръщане на широколентова инфраструктура; повишаване на цифровите умения на населението; ускоряване внедряването на цифрови технологии в предприятията и разгръщане на електронното управление и електронни услуги.

В плана са включени и предложения за развитие на мобилността и на жп транспорта. Има предложение за доставка на мотриси за обслужване на районите около големите градове - тип "Ес Бан", и за доставка на електрически влакове, подобни на "Интерсити влакове", които могат да развиват скорост до 200 км/час. Ще бъдат купени и 18 електрически локомотива за маневрени дейности в депата.

България е една от последните страни в ЕС, която ще има одобрен план, подготвен като борба с последствията от ковид пандемията и ще започне да получава пари за изпълнение на различни проекти. Освен България, още три членки на ЕС не са получили зелена светлина за плановете си - Швеция, Полша и Унгария. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ