Екатерина Захариева: Европа ще излезе по-силна от кризата с коронавируса

Екатерина Захариева: Европа ще излезе по-силна от кризата с коронавируса

Екатерина Захариева: Европа ще излезе по-силна от кризата с коронавируса

Кризата с коронавируса трябва да ни научи още повече да си помагаме един на друг, да бъдем отзивчиви и солидарни, каза в интервю за БТА вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Със сигурност тази криза ще промени света. По природа съм оптимист и много се надявам, че Европа ще излезе от нея по-силна“, допълни Захариева.

Само за последния месец МВнР е помогнало на 2300 наши сънародници да се завърнат в родината - туристи и българи, работещи зад граница. Вицепремиерът отново подчерта, че в тази безпрецедентна ситуация всеки сам носи отговорност за предприето пътуване, отговорност, както пред себе си, така и към близките и обществото. „Ние не можем да спрем хората да търсят препитание в чужбина, но в същото време не можем и да им съдействаме“, отбеляза министърът на външните работи.

Към момента в задграничните ни представителства са се регистрирали 1126 български граждани, 392 души очакват да отпътуват към България. Броят им обаче се променя всекидневно.

Един от най-интересните случаи, за които разказа Захариева, е как са помогнали на глухоняма българка да се завърне от Израел у нас. Заради спрените полети се наложило жената да пътува с полет за Минск, оттам за Париж, и после за София. А Посолството ни в Тел Авив успяло да съдейства за почти двойно намаление на цената на билета.

„COVID 19 се оказа най-голямата заплаха за глобалната икономика след финансовата криза преди 12 години. Международният валутен фонд дори прогнозира, че световната икономика през 2020 г. ще се свие с 3 процента, което - ако стане така, ще бъде най-големият спад от Голямата депресия преди 100 години насам. Затова разбирам държавите, които се опитват да запазят стопанските си сектори в тези условия, особено селското стопанство. България сега е в същата позиция, както и например Австрия, Великобритания, Франция, Германия”, поясни Захариева.

С цел да улесни пребиваването на сънародниците ни зад граница и завръщането им у нас българското външно министерство е помолило страните, с които поддържаме дипломатически отношения, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли между 13 март и 31 октомври 2020 г. България от своя страна реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

„Към момента 17 държави са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи - Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия, Черна гора и Унгария. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия”, поясни външният ни министър.

Тя отчете, че благодарение на европейската солидарност България е успяла да върне част от своите граждани от чужбина чрез общоевропейски полети.

По думите й, „зелените коридори“, по които се движат товарните камиони, превозващи храна, лекарства и стоки от първа необходимост, работят добре.

И припомни, че ЕК вече обяви пакет от икономически мерки за общо 2,7 трлн. евро, в които влизат мерки за временна заетост по време на пандемията, стимули и държавни помощи, приети от държавите-членки. Освен това Еврокомисията разблокира и 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще му позволят да дава специални гаранции, за да стимулира банките и други заемодатели да предоставят ликвидност на поне 100 000 европейски малки и средни предприятия и малки дружества, засегнати от икономическите последици от пандемията от коронавирус.

„Сега е моментът да покажем солидарност. По тази причина ние отправихме предложение до всички държави членки от ЕС да ползват абсолютно безплатно българското мобилното приложение ViruSafe, което отговаря напълно на насоките на ЕК и на всички изисквания за обработка на личните данни. Категорично трябва да има едно общо приложение за коноравируса за ЕС, вместо всяка държава да се опитва да въвежда собствена система“, категорична е Захариева.

Тя изрази надежда, че след тази криза не само Европа, а и целият свят ще излезе от нея по-обединен. „Обединихме усилията си в икономиката, транспорта, търговията, здравеопазването. Демонстрирахме силата на общността, което ни сплоти и доказа лидерството на Европа в ситуация на световна криза“, каза още Екатерина Захариева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ