Екатерина Захариева: ГЕРБ ще бъде в опозиция, няма нищо ненормално

Екатерина Захариева: ГЕРБ ще бъде в опозиция, няма нищо ненормално

Екатерина Захариева: ГЕРБ ще бъде в опозиция, няма нищо ненормално

„Ще бъдем в опозиция, няма нищо ненормално в това – това е демокрацията. Засега не планираме напускане на парламента. Но този парламент очевидно ще бъде доста кратък.“ Това заяви вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева.

В ефира на bTV тя коментира действията на Мая Манолова, която във вчерашния ден влезе в сградата на „Булгартрансгаз“ в качеството си на председател на временната комисия за ревизия на трите правителства на Бойко Борисов, придружена от част от членовете на комисията. В резултат на това от ГЕРБ поискаха оставката на Манолова от председателския пост.

„Това, което се излъчва от тях и като цяло от парламента, наистина не съм виждала и е крайно време да престанат да мислят само за личния си пиар. Това, което се случи вчера, беше личен пиар на г-жа Манолова“, коментира Захариева. По думите ѝ лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ злоупотребява с правомощията си на народен представител.

„Тя много правилно каза, че парламентът я е избрал, но парламентът може да ѝ гласува оставката, не тя решава“, допълни вицепремиерът в оставка.

Според нея решението за мораториум върху сделките и назначенията на кабинета „Борисов 3“, което тази седмица парламентът прие, е противоконституционно. Затова и вчера от ГЕРБ обявиха, че ще се обърнат към Конституционния съд.

„Въпросът е принципен… Ние трябва да спрем държавата да работи, за да може някой краткосрочно да си прави политически пиар. Това същност направиха с това решение. Те не затрудняват Министерски съвет толкова много. Те спряха работата на всички държавни органи – на Конституционен съд, на президент, на назначенията в парламента“, коментира Захариева.

Според нея противопоставянето между политическите субекти няма да доведе до нищо добро. „Трябва да си говорим, дори и да сме на различни позиции. Когато сме на различни позиции и си говорим, в спор може да се стигне до трето по-добро решение. Това е смисълът на парламентарната република“, поясни още вицепремиерът в оставка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ