Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Екатерина Захриева: България не пести усилия за Западните Балкани

100

Снимка: МВнР

Българското председателство не пести усилия, за да подпомогне страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Това заяви днес външният министър Екатерина Захариева на конференция на високо равнище в София на тема „Икономическо и социално сближаване в региона на Западните Балкани“.

Конференцията се провежда преди насрочената за 17 май среща на върха между ЕС и Западните Балкани в София, след която се очаква да бъде приета декларация на 28-те членки, че европейската перспективата пред Западните Балкани е неотменима. 

Захариева посочи, че въпреки изразеното недоволство от много страни членки на ЕС, приемането на една дата за присъединяване на държавите от Западните Балкани през 2025 г. е напълно реалистично.

"Истината е, че тази дата остави всички леко недоволни. Част от европейските държави членки, които са по-скептични към новото разширяване на Съюза, смятат че тази дата е прекалено скорошна и че страните кандидатки просто ще я изчакат и ще влязат в ЕС по някакви задни пътища“, каза Захариева, като допълни, че България не споделя това мнение.  

„България настоява и счита, че трябва да се посочи дата, която да бъде мотивираща за държавите кандидатки за членство в ЕС“, допълни тя.

Захариева акцентира и върху недоволството на някои страни кандидатки, които смятат, че биха могли да приключат преговорите по-рано, като например Черна гора, която е държавата с най-много затворени преговорни глави за присъединяване.

„Поздравявам европейския икономически и социален комитет за всички послания и препоръки. Стратегията на комитета е изключително обективна, всеобхватна и мотивираща, без да дава напразни оценки. В нея има много конкретни проекти за дългосрочна подкрепа на страните в Западните Балкани. Това означава, че датата за присъединяване е абсолютно реалистична и че всички глави трябва да се затворят до 2022-2023 г., за да могат парламентите на страните членки да ратифицират договора“, заяви още Захариева.

Външният министър подчерта, че ако държавите, които чакат да започнат разговори, покажат амбиция и мотивация и изпълнят най-важните критерии за членство, сред които тези свързани върховенството на закона, правата на човека, работещи институции и борба с организираната престъпност, то те ще могат да влязат в ЕС през 2025 г.

Захариева обърна внимание и на енергийната и транспортната свързаност между страните на Балканите, като припомни за срещата от петък между страните членки на ЕС от балканите – Гърция, България, Хърватия и Румъния и страните от Западните Балкани, Кипър и Словения.

„На срещата приехме декларация, в която много ясно и подробно са описани газовият хъб на Балканите и всички енергийни проекти, които ще допринесат за енергийната свързаност в региона“, каза тя.

„Инвестициите в нашите държави ще станат много повече, когато имаме добра транспортна свързаност, когато всяка една столица е свързана с другите, когато бизнеса има избор от кого да купува газ и когато започнем заедно да изпълняваме нашите ангажименти, свързани с околната среда“, допълни Захариева.

Българският външен  министър подчерта, че има големи очаквания за срещата на върха на 17 май и се надява европейските лидери да вземат конкретни решения, които да се усетят от гражданите на Западните Балкани.

още от Политика
19
Събота
Януари