Елизабет II имала таен достъп до над 1000 законопроекта на британския парламент

Елизабет II имала таен достъп до над 1000 законопроекта на британския парламент

Елизабет II имала таен достъп до над 1000 законопроекта на британския парламент

Над 1000 закона са били проверени от кралица Елизабет II или сина ѝ принц Чарлс чрез секретна процедура, преди да бъдат одобрени от членовете на парламента на Обединеното кралство. Това установи разследване на британския ежедневник „Гардиън“.

Огромният брой закони, подлежащи на кралска проверка, обхващат въпроси, вариращи от правосъдие, през социално осигуряване, пенсии, расови отношения и хранителна политика до неясни превила относно таксита за паркиране на автомобили.

Те включват и проектозакони, засягащи личното имущество на суверена, включително именията Балморал и Сандрингам.

„Гардиън“ е съставил база данни с най-малко 1062 парламентарни законопроекта, подложени на съгласието на кралицата, простираща се от началото на управлението ѝ до наши дни.

Данните илюстрират, че непрозрачната процедура е била упражнена далеч по-широко от смятаното до момента.

Съгласно процедурата, правителствените министри уведомяват лично кралицата за клаузите в проектите и искат съгласието ѝ да ги обсъждат.

Разследването разкри и доказателства, които предполагат, че Елизабет II е използвала процедурата, за да убеди депутатите да извършат промени по закон за прозрачност, за да скрие частното си богатство от обществеността.

Представителите на кралицата отказаха да кажат колко пъти е поискала промени в законодателството от качването си на трона през 1952 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ