Макрон в интервю за "Ал Джазира": Разбирам и уважавам чувствата на мюсюлманите

Макрон в интервю за Ал Джазира: Разбирам и уважавам чувствата на мюсюлманите

Макрон в интервю за "Ал Джазира": Разбирам и уважавам чувствата на мюсюлманите

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че проявява разбиране към мюсюлманите, шокирани от карикатурите на пророка Мохамед, но не може да приеме, че те се използват като мотив за насилие.

В интервю за „Ал Джазира“, на фона на нарастващото напрежение между Франция и мюсюлманския свят, той изрази позицията си за исляма и конфликта, породен от убийството на учител във френско училище през октомври, след като показал карикатури на пророка в час по свобода на словото.

„Разбирам изразените чувства и ги уважавам... Карикатурите не са държавен проект, а излязоха от свободни и независими вестници, които не са свързани с правителството“, отбеляза той. „В страната ми винаги ще защитавам свободата да говориш, да пишеш, да мислиш, да рисуваш“, добави още Макрон. Според него негативните реакции са в резултат на лъжи и изкривяване на думите му, тъй като хората са разбрали, че подкрепя карикатурите.

„Днес в света има хора, които изкривяват исляма... Разбира се, това е проблем за исляма, защото мюсюлманите са първите жертви. Повече от 80% от жертвите на тероризма са мюсюлмани и това е проблем за всички нас“, обясни Макрон.

През изминалата седмица десетки хиляди граждани на мюсюлмански държави, включително Бангладеш и Пакистан, излязоха на антифренски протести след изказванията на държавния глава на Франция.

Днес президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи на френския си колега посредничество в отношенията с мюсюлманите, тъй като „никога не са им създавали проблеми“, предаде ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ