Емил Хърсев: България е в тройката на страните с най-стабилно развитие

Емил Хърсев: България е в тройката на страните с най-стабилно развитие

Емил Хърсев: България е в тройката на страните с най-стабилно развитие

„Кредитните рейтинги от световната финансова криза 2007-2008 г. нямат онова сакрално значение, което имаха в края на миналия век, тъй като проспаха кризата. България е в тройката на страните с най-стабилно развитие. Не най-бързо, но най-постоянно, без колебания. Страната ни е на доста по-добро ниво от средното за Европа“.

С тези думи в ефира на БНТ финансистът Емил Хърсев коментира новината, че мeждyнapoднaтa peйтингoвa агенция "Standard&Poors" e повишила кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси са силни, а напредъкът по присъединяването на България към Механизма на валутния курс II е стабилен. 

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, но също така S&P отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол. Агенцията отбеляза още, че са осъществени законодателни промени в областта на макропруденциалния надзор и правомощията на централната банка. Подобрена е рамката по несъстоятелността, управлението на държавните предприятия, надзора в небанковия финансов сектор и рамката за борба с изпирането на пари. 

Хърсев прогнозира, че не се очаква криза в Европа. „Имаше едни такива процеси на наближаваща рецесия, но те се компенсираха в последното тримесечие. Тази година се очаква всички страни в еврозоната да завършат над нулата, без свиване на икономиката“, каза още финансистът.

По думите на Емил Хърсев има сериозен недостиг на работна сила в цели отрасли. „С увеличаване на заплащането на труда, производствата на масова нискокачествена продукция просто затвориха“, поясни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ