Ердоган: ООН има нужда от реформа

Ердоган: ООН има нужда от реформа

Ердоган: ООН има нужда от реформа

За да може системата на ООН да функционира отново, първо Съветът за сигурност със своите традиционни пет постоянни члена трябва да бъде реформиран. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в своето обръщение по случай 75-годишнината от основаването на Организацията на обединените нации.

„Съвет със структура, която оставя съдбата на 7 млрд. души на милостта на пет държави, не е честен, нито устойчив“, коментира държавният глава, цитиран от „Анадолу“. Той добави, че укрепването и съживяването на Общото събрание на ООН е това, което ще допринесе за намирането на решения на проблемите.

Според него организацията късно е признала пандемията и не е успяла да се наложи като лидер във вземането на необходимите навременни мерки за борба с вируса „Докато Турция изпрати медицински материали на 146 държави, неефективността на ООН се установи още веднъж“, каза Ердоган.

В речта си той засегна и напрежението със съседни държави, породено от операциите в Средиземно море. „Тези, които обръщат гръб на исторически факти, международни конвенции, граничен контрол и видими истини в името на защитата на интересите на няколко държави по въпроса с Кипър и Източното Средиземноморие, няма какво да кажат на света. Тези, които опитват да нарушат баланса в нашия регион и света заради собствената си враждебност към Турция всъщност копаят собствения си гроб“, коментира президентът, вероятно визирайки Франция, след като по-рано Еманюел Макрон отправи критики към управлението на турския си колега.

Днес Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят в организирана виртуална среща, на която ще присъства и ръководителят на Европейския съвет, Шарл Мишел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ