Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

Това правителство не е авариен вариант. Беше необходима известна редакция, защото първият номиниран за министър-председател вече не е такъв, а той си беше избрал част от хората. Това заяви пред Нова телевизия зам.-шефът на групата на „Има такъв народ“ Филип Станев.

Той обясни, че от ИТН до последно ще търсят подкрепа от „Демократична България” и от хората на Мая Манолова. По думите му има над 90% има сходство в идеите на експертните групи на ИТН и ДБ за това как да се осъществи съдебната реформа.

Според него разграждането на „модела ГЕРБ” или така нареченото „изчегъртване” може да се случи, само ако се извършват конкретни практични дейности в изпълнителната и законодателната власт.

Попитан дали ИТН ще получи подкрепа за Момчил Иванов, предложен за правосъден министър, и за Петър Илиев - кандидат за вътрешен министър, Станев заяви, че това ще стане ясно в парламентарната зала.  „Този въпрос трябва да бъде зададен към нашите бъдещи партньори. Ще видим как ще гласуват. Истината, е че Конституцията повелява кабинетът да се гласува анблок”.

Той не пожела да коментира поста на Иванов във Фейсбук срещу ДБ, който после бе изтрит.

„За нас е важно всички ние, които сме част от този действащ български парламент, да престанем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи. Крайно време е да спрем да се фиксираме върху някакви изтървани в публичното пространство думи” , допълни Филип Станев.

По повод обвиненията в плагиатство, отправяни към Петър Илиев, Станев заяви че който има желание и доказателства за такова, да го каже публично. „И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, с усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума", коментира Станев.

Относно това, че лидерите на ДБ не дойдоха лично на срещата, Станев заяви, че това е тяхно право. И допълни, че очаква днес диалогът да бъде по-спокоен. 

Министрите в проектокабинета бяха избрани по експертиза, а ако той не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви в ефира на bTV председателят на ПГ на „Има такъв народ”  Тошко Йорданов.

„Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха” , отбеляза Йорданов. 

Той посочи, че лидерът на партията Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите, не се бърка в работата на комисията по финанси или здравеопазване, и не казва кой експерт става повече от другия – това става в процеса на работа. 

Тошко Йорданов коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. „За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните. Петър Илиев беше обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап” , каза Йорданов и добави, че когато внесат проектокабинета при президента Радев, ще стане ясно кои хора ще са вицепремиери. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ