Финансовото министерство запазва сегашната такса за лотариите

Финансовото министерство запазва сегашната такса за лотариите

Финансовото министерство запазва сегашната такса за лотариите

Държавна такса, която дължат организаторите на хазартни игри, остава в размер на 15 на сто върху получените залози, съобщиха от Министерството на финансите. Ден по-рано, от ведомоството обявиха, че е пуснат за обсъждане нов законопроект, в който се предлагаше режимът на облагане да бъде сменен, което на практика щеше да намали събираната такса с 25%. Предложението предизвика веднага публични реакции и коментари, че ако бъде прието по този начин, на практика ще се стигне до ставката, по която са плащали досега частните фирми организатори на игрите на щастието с билетчета.

"Предвид, че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт", гласи съобщението от днес на финансовото министерство.

У нас, действащата към настоящия момент разпоредба разграничава двете хипотези на формиране на "основа", върху която се събират държавни такси за поддържане на лиценз за организиране на определени от закона хазартни игри. В едната хипотеза "основата" са стойността на постъпилите залози, а във втората - събраните такси и комисионни за участие.

оделът на облагане на брутната печалба е ефективен инструмент за намаляване дела на нелегалната хазартна дейност. Повечето държави  членки на ЕС са променили режима на облагане на хазартната дейност в посока замяна на данъка върху залозите с данък върху брутната печалба, уточняват от ведомството на Горанов. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ