Франция: Оланд няма да се кандидатира за втори мандат

Франция: Оланд няма да се кандидатира за втори мандат

Франция: Оланд няма да се кандидатира за втори мандат

Френският президент социалист Франсоа Оланд обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

В изненадваща реч, излъчена на живо снощи от Елисейския дворец, той заяви, че съзнава риска да не набере достатъчно подкрепа и че не иска да излага страната на авантюри, които биха били скъпи и дори опасни – намек за кандидатите на останалите партии.

За пръв път в историята на Петата Република действащ фенски държавен глава не се кандидатира за втори мандат, отбелязват информационните агенции.

През следващите месеци единственият ми дълг ще е да продължа да управлявам, като се посветя напълно и предано на Републиката, заяви Оланд.

Той призна, че някои от действията му да дали резултат по-късно от очакваното, както и че при изпълнението на някои от обещанията, които е дал при избирането му през 2012 г. е имало грешки.

Оланд стана най-непопулярният президент в съвременната история на Франция.Той е криткуван и в собствената си партия, която от седмици очакваше да обяви намеренията си за изборите.

Очаква се решението му да отвори пътя на премиера Манюел Валс, който вероятно ще обяви кандидатурата си утре. Вчера това вече направи бившият министър на икономиката Арно Монтбур обяви.

До средата на декември трябва да са ясни всички претендентите за първичните избори в социалистическата партия.

Оланд обяви решението си 12 дни, след като предшественикът му, десният Никола Саркози загуби предварителните избори в десницата и се оттегли от политиката.

Вече са известни основните противници на социалистите на президентските избори догодина -  „Републиканците“ избраха Франсоа Фийон, кандидатът на крайно десните е Марин льо Пен. Бившият икономически министър на Оланд - Еманюел Макрон ще е независим кандидат, а още в началото на година обяви кандидатурата си и бившият министър Жан-Люк Меланшон, който гравитираше към крайната левица и също може да отнеме от гласовете на социалистите.

Социалистите загубиха общественото одобрение след поредицата терористичните актове във Франция с много жертви и непопулярните икономически мерки. По данни на центъра за политически изследвания CEVIPOF Оланд се ползва с одобрението на едва 4% от анкетираните и недоборението на 70%.

Според допитване отпреди десетина дни на Фийон би спечелил на първи тур 26%, а Марин льо Пен получава втори резултат – 24%. На балотажа между двамата обаче Фийон би победил с 67% от гласовете. Социалистите Оланд и Валс дори не стигат до балотаж с 9% подкрепата.

Първият тур на пррезидентските избори във Франция е през април 2017 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ