Франция отпуска още 20 млрд. евро в подкрепа на икономиката

Франция отпуска още 20 млрд. евро в подкрепа на икономиката

Франция отпуска още 20 млрд. евро в подкрепа на икономиката

Френското правителство отпуска още средства за възстановяване на икономиката от кризата, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

„Ще включим допълнителни 20 млрд. евро в сметката за бюджета в края на годината, за да можем да погледнем напред и да предвидим допълнителни трудности“, обясни финансовият министър Бруно льо Мер по време на пресконференция, цитиран от „Политико“.

Планът е насочен основно към малкия бизнес и най-силно засегнатите от COVID-19 сектори в страната. 6 млрд. евро от средствата ще бъдат добавени към Фонда за солидарност на Франция, чрез който малки и средни предприятия и хора на свободна практика могат да получат държавна помощ в размер на до 10 хил. евро.

Други 7 млрд. евро са заделени за схемата за частична безработица, която позволява на работодателите да намалят заплатите и работното време на служителите, като правителството компенсира част от разликата. С 1 млрд. евро ще бъдат подкрепени заемодателите, в пакета са предвидени и пари за отпускане гарантирани от държавата заеми и преки заеми.

Льо Мер призова французите да поръчват стоки онлайн от местни фирми и да ги вземат от място, вместо от големи международни сайтове за електронна търговия. Тези усилия правителството смята да подкрепи с допълнителен план за дигитализация.

„Само 32% от френските малки и средни предприятия имат уебсайт, което не е достатъчно. Призовавам всички наши сънародници да възприемат патриотично икономическо поведение, като предпочетат продажбите с лично вземане от френските магазини“, каза финансовият министър.

От днес във Франция се въвежда национална карантина, с цел овладяване на втората вълна от заразени с COVID-19. Мярката ще бъде в сила поне до 1 декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ