Франция: Първият закон на новото правителство ще е за морала в политиката

Франция: Първият закон на новото правителство ще е за морала в политиката

Франция: Първият закон на новото правителство ще е за морала в политиката

Френският министър на правосъдието Франсоа Байру подготвя първия закон на новото правителство – закон за морала в обществения живот.

Моралът в политиката ще е водещ принцип в управлението на Франция, заяви новият френски президент Еманюел Макрон още преди да поеме властта. Байру се надява да внесе проекта до две седмици.

Част от мерките вече са известни. Първата е чисто досие – условие, с което дори критиците на закона са съгласни. Политиците на изборни длъжности трябва да представят документ, че нямат криминално досие за най-тежките престъпления - сексуални, криминални и измами. Досега това беше задължително само за държавните служители. Към чистото досие може да се добави и документ от данъчните.

Има консенсус за ограничаване на мандатите на избираемите длъжности до 3 последователни – засега в национален план, в бъдеще вероятно и за местните власти. Антикорупционните активисти настояват ограничението да е до 2 мандата.

Третата мярка може да се нарече на бившия кандидат за президент Франсоа Фийон. Но засяга още над 100 френски депутати. Тя забранява „семейните предприятия“ – наемането на членове на семейството в екипа на депутатите. Въпреки че в много от случаите става дума за реална работа, политиците попадат под подозрения за непотизъм и може да изглежда, че си осигуряват допълнителни приходи към заплатите от парламента, които на практика не се контролират.

Друга мярка предвижда данъчно облагане на представителните разходи на парламентаристите.

Обсъжда се и забрана или ограничаване на консултантските дейности на политиците. Според едно от предложенията тези дейности ще бъдат ограничени до размер на заплащането 15% от депутатската заплата. Строг режим ще има и за лобистите. От 2016 те са длъжни да се вписват в регистър на интересите и да спазват етичен кодекс при работата си  с правителството и администрацията. Но няма начин за проследяване на срещите на депутатите с лобисти.

Финансирането на политическите партии и предизборните им кампании се смятат за слабото място в обществения живот. Сметната палата не може да осъществява контрол „на място“ и антикорупионните организации настояват за правото й да изпраща агенти за разследване в политическите централи, както и одиторите да бъдат освободени от пазенето на професионална тайна. Освен това, за да се избегнат злоупотреби, се обсъжда идеята за забрана партиите да получават заеми от кандидатите си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ