Франсоа Фийон ще е кандидатът за президент на френската десница

Франсоа Фийон ще е кандидатът за президент на френската десница

Франсоа Фийон ще е кандидатът за президент на френската десница

Бившият френски премиер Франсоа Фийон спечели първичните избори за кандидат на център-дясното на президентските избори през 2017 г.

Според данните от 10 000 избирателни секции (от 10 229) Фийон получава на втория тур 66,5% от гласовете. Съперникът му Ален Жюпе, също бивш премиер, а сега кмет на Бордо, събира 33,5%.

Жюпе призна поражението и заяви, че ще се посвети на работата си като кмет на Бордо. Той заяви, че резултатите не са отговорили на очакванията му, но добави, че дава подкрепата си на Фийон и му пожелава успех на изборите през май.

От утре започва основната работа и моят дълг ще е да убедя цялата страна, че нашият проект единствен може да донесе подем - за работните места, за растежа, за да победим фанатиците, които ни обявиха война, каза Фийон снощи. По думите му левицата  се е провалила, а крайно десните са във фалит.  

Според социологическо допитване от вчера Фийон би победил лидерката на Националния фронт Марин льо Пен с 67% на 33% на втория тур на президентските избори. Ако изборите са днес, на първия тур той получава 26%, Льо Пен – 24%, а трети е бившият министър на икономиката Еманюел Макрон, независимо дали кандидат на левицата ще е сегашният президент Франсоа Оланд или премиерът Манюел Валс. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ