ГЕРБ атакува в Конституционния съд мораториума за решения на кабинета

ГЕРБ атакува в Конституционния съд мораториума за решения на кабинета

ГЕРБ атакува в Конституционния съд мораториума за решения на кабинета

ГЕРБ атакува в Конституционния съд мораториума върху част от решенията на правителството в оставка. От партията на Бойко Борисов ще внесат жалбата си в съда днес. Според тях мораториумът противоречи на Конституцията и с него се блокира работата на цялата държава.  

Припомняме, че в четвъртък парламентът наложи мораториум върху част от действията на кабинета "Борисов 3". Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, и назначения в държавната администрация. 

От ГЕРБ искат от висшите съдии да разтълкуват приетото от депутатите решение. Според тях то е противоконституционно, защото ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи.  

"Считаме, че в момент на пандемия е изключително трудно лечебните заведения да се справят със забраната в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо погазва Конституцията на България", коментира пред медиите председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите й се отнемат правомощия на други власти, а все пак имаме разделение на властите в България, съгласно Конституция. "Може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ" за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване от президента на нова, то докато важи този мораториум той не може да го направи, ако сме в ситуация на предизборна обстановка", каза още Десислава Атанасова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ