ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат минимална пенсия 250 лв. от юли догодина

ГЕРБ и Обединени патриоти предлагат минимална пенсия 250 лв. от юли догодина

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат минимална пенсия 250 лв. от юли догодина

Минималната пенсия ще стане 250 лв. от 1 юли 2020 г. Това обявиха на съвместен брифинг в народното събрание лидерът на НФСБ Валери Симеонов, председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и вицепремиера Красимир Каракачанов, след днешния Коалиционен съвет на управляващите.

Промяната засяга около 800 хил. души и ще бъде предложена между първо и второ четене на закона за държавния бюджет.

Управляващите също така са се разбрали за стратегия за приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Тя предвижда децата на възраст между 4 и 6 години от семейства, принадлежащи към тези социални слоеве, да ходят задължително на градина, като държавата ще покрива таксите за предучилищна подготовка.

Коалиционните партньори също така са се обединили около идеята да за създаване на фонд, за който в три поредни години да бъдат отпускани по 70 млн. лв.  за изграждането на нови детски градини и училища.

За да се покрият тези допълнителни разходи, от 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите, каквато е практиката и в редица европейски страни. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ