ГЕРБ обмисля подкрепа на референдума в пленарна зала

ГЕРБ обмисля подкрепа на референдума в пленарна зала

ГЕРБ обмисля подкрепа на референдума в пленарна зала

ГЕРБ обмисля да подкрепи в пленарната зала референдума от неделя, иницииран от екипа на Слави Трифонов, тъй като над 3 млн. граждани са дали вота си на него. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов първо от парламентарната трибуна, а след това и в в кулоарите на Народното събрание, предаде БТА.

По думите му, възможностите са както изцяло да се съобразят с резултата от националното допитване и по трите въпроса, така и да има съответният дебат. Но уточни, че все още няма политическо решение, темата не е обсъждана и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Цветанов сподели, че намира  мажоритарния вот за "хубаво нещо", важен фактор за издигане авторитета на институцията "парламент", на политическите партии. Той припомни, че при обсъждането на Изборния кодекс ГЕРБ са предложили смесена система по примера на Германия - пропорционална и мажоритарна. Но тогава точно БСП са били "против", тъй като са отчели като грешка въвеждането на мажоритарен елемент през 2009г., от което е спечелил ГЕРБ.

Така че, оттук нататък, обобщи Цветанов, ние трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване до българските избиратели. Смятам, подчерта той, че партиите трябва да работят в интерес на хората, тъй като това щяло да ги мотивира да имат достатъчно добри кандидати, за да успяват.

Обществото е доста чувствително за партийните субсидии, коментира Цветан Цветанов третия въпрос от референдума. Той самият е за орязване парите за партиите, но след внимателен анализ. Цветанов не отговори колко точно, според него, трябва да получават политическите сили, подчерта обаче, че е необходимо средства от държавата да са достатъчни, за да не се изпада в различни зависимости.

От думите на председател на предизборния щаб на ГЕРБ стана ясно също, че в момента усилията са за пълна мобилизация на партийните структури за балотажа в неделя. Второто полувреме е решаващо, категоричен е Цветан Цветанов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ