ГЕРБ отложи решението за шефа на здравната каса, но ще го наблюдава

ГЕРБ отложи решението за шефа на здравната каса, но ще го наблюдава

ГЕРБ отложи решението за шефа на здравната каса, но ще го наблюдава

Парламентарната група на ГЕРБ не излезе с ясно решение за съдбата на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев след срещата и изслушването днес на здравния министър Кирил Ананиев. Депутатите от ГЕРБ не са тези, които трябва да искат оставки, ще се вслушаме и в мнението на Надзорния съвет на здравната каса и шефа му - зам.-министър Жени Начева, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обаче предупреди, че работата на проф. Плочев ще е под постоянно наблюдение от страна на парламента. Освен това ПГ на ГЕРБ ще изслуша другия вторник и проф. Плочев, а утре ще бъде изслушан и от здравната комисия в Народното събрание.

До изслушването на Ананиев от ПГ на ГЕРБ се стигна след като той поиска оставката на управителя на НЗОК, проф. Камен Плочев заради изпратено до парламента писмо, парафирано от него, с което се иска актуализация на бюджета на касата, без това искане да е съгласувано с Надзорния съвет на НЗОК и ресорното министерство. Ананиев съобщи публично, че проф. Плочев първо го излъгал, че не е подписвал такова писмо.

Самият Плочев обаче отказа да подаде оставка с аргументи, че не е направил нищо нередно и че е на мандатна длъжност, която се гласува от парламента. Той съобщи също така, че му е оказван натиск и е бил заплашван, че ако не си подаде оставката, няма да може да си намери работа.

По-рано днес лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че в партията ще вземат решение дали снемат доверието си от Плочев.

"Не оспорваме професионалните му качества, а административните проблеми, които са възникнали от неговото действие, и възможността с тях да се заиграва политически", уточни Цветанов.

Междувременно БСП поиска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и на държавния бюджет. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията днес.  "Искаме актуализацията на здравния и на държавния бюджет да влезе веднага в парламента", каза тя. Ако не го направят, потвърждават думите на президента Радев, че парламентарната република е атрофирала и решенията се вземат еднолично, добави Нинова.
На заседанието на изпълнителното бюро е била обсъдена и реакцията при евентуална оставка от страна на проф. Плочев и взето решение да бъде предложено на Парламентарната група да не подкрепи оставка на управителя на НЗОК, ако се стигне до гласуването й в пленарна зала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ