ГЕРБ поискаха Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски

ГЕРБ поискаха Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски

ГЕРБ поискаха Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски

ГЕРБ излязоха с остра декларация срещу президента Румен Радев и го обвиниха в поругаване на паметта на Апостола на свободата. От партията настояват Радев да се извини за „безпрецедентния гаф”, в който въвлякъл президентската институция и по този начин подронил авторитета й, принизявайки я до нивото на маргинална партийна агитка.

„Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски. Мястото, на което Апостола на свободата е дал живота си за България, винаги е било място за обединение на българската нация. Вчера, обаче, традицията паметта да бъде почетена със смирение от всички, беше нарушена от българския президент“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

А президентът Румен Радев реагира на обвиненията от ГЕРБ светкавично. "Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление", каза Радев пред журналисти в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев оглави шествието „Пътя на безсмъртието“, което премина от президентството до Паметника на Васил Левски, където се проведе възпоменателната церемония по повод 147-мата годишнина от гибелта на Апостола. Кметът Йорданка Фандъкова, която бе своеобразен домакин на официалното честване на годишнината в столицата, бе освиркана от шествието, водено от Румен Радев. Президентът също стана "жертва" на включилите се в неговото шествие леви симпатизанти, БОЕЦ и "Възраждане" на Костадин Костадинов. В шествието се включиха и депутати от БСП. "Искам да помоля всички в този свят за цяла България ден да се въздържаме от викове", призова за спокойствие държавният глава по време на своята реч пред Паметника на Левски. 

„Организирана агитка от средите на БСП заедно с полукриминали и маргинализирани наемници извърши поругаване на паметта на Апостола на свободата. Тази безпрецедентна провокация премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев“, поясни Тома Биков в парламента днес. Според него, вместо да изпълнява задължението да е президент на всички българи, Радев е приел да бъде „тартор на партийна агитка”.

„Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паратизира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет. На третата година от мандата на президента, той не е в състояние да предложи нищо освен пошлост”, каза още Биков.

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски. Призоваваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера. България не е учебна площадка за политически аматьори”, продължи Тома Биков.  

От БСП също реагираха в декларация, че ГЕРБ трябва да си отговорят на въпроса защо хората ги освиркват. Според Драгомир Стойнев вината не е в президента и в БСП, посочвайки че именно президентът е призовал да спрат освиркванията. 

"Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и неадекватно. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването. Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството", заяви Драгомир Стойнев от БСП от трибуната в парламента.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ