От ГЕРБ са готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

От ГЕРБ са готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

От ГЕРБ са готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

В 09:00 часа днес започнаха консултациите при президента Румен Радев с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Първи за консултации в президентството влязоха представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Сред тях бяха предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на партията. Премиерът в оставка Бойко Борисов обаче не присъства на срещата. 

"Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерите и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство. Затова са необходими оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет. От Народното събрание зависи това да бъде извършено отговорно около ясни принципи и да гарантира устойчивост на следващото правителство", заяви президентът Румен Радев в началото на консултацията с ГЕРБ-СДС за съставянето на нов кабинет.

"Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България. Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в него", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя коментира, че са очаквали поздравление от президента, тъй като са първа политическа сила след изборите.

По думите й, от ГЕРБ са готови си за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. "Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори", категорична бе Атанасова. Тя изтъкна, че очаква всички заедно да взимат решения с мисъл за държавата. 

Държавният глава изтъкна, че не бърза да съставя служебно правителство и, че трябва да има действащо, редовно, с необходимата подкрепа правителство. "Това е моя отговорност по Конституция. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия по Конституция. Отговорността за формиране на подкрепа за правителство е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи", допълни Румен Радев.

 

 

На излизане от президентството представителите на ГЕРБ-СДС коментираха, че ще вземат мандата и до дни ще обявят проектосъстава на Министерския съвет. 

"Кампанията приключи. Надяваме се диалогът в парламента и нормалния политически разговор да се върнат. Ние при всички положения ще търсим възможности за съгласие. Всичко е въпрос на разговор. Ще вземем мандата. До дни след това ще обявим проектосъстава на Министерски съвет", заяви пред журналисти кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов след консултациите при президента за съставяне на правителство. Той уточни, че държавният глава Румен Радев не е обявил кога ще връчи мандата на ГЕРБ. 

"В следващите дни ще стане ясен и съставът на този кабинет. Впоследствие, в хода на разговорите, ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат: дали ще има възможност за съставяне на правителство, или не. Ясно е, че при всички положения България трябва да има бързи решения с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката след пандемията и с оглед на сложната геополитическа обстановка, недалеч от нас", каза още Митов. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че за коалицията ГЕРБ-СДС е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо. "Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва във процедурата по член 99 от Конституцията. ГЕРБ след редовни избори е първа политическа сила", добави Атанасова и посочи, че са обсъдени всички възможни предизвикателства, пред които може да бъде изправено следващото правителство. 

"За нас е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо. Всеки ден българските граждани очакват от правителството и Народното събрание, което са излъчили, да взема важни, тежки - ако се наложи и непопулярни, решения", допълни тя. 

"Има вариант да върнем мандата, не желаем да губим излишно време", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ след консултациите при президента. "Дори нашата роля да е да служим честно в опозиция, България трябва да има работещо правителство", каза още той. 

На въпрос докога ще продължи отпускът на Бойко Борисов, Дончев отговори: "Вероятно днес, утре, вдругиден. Не съм отдел "Човешки ресурси" на Министерски съвет. И днес го замествам". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ