ГЕРБ-СДС обмислят първи вот на недоверие за правителството

ГЕРБ-СДС обмислят първи вот на недоверие за правителството

ГЕРБ-СДС обмислят първи вот на недоверие за правителството

Заявка за подготвяне на първи вот на недоверие към правителството на Кирил Петков даде днес ГЕРБ-СДС. Работим за предсрочни избори, ще има проект за вот на недоверие, заяви в ефира на Нова телевизия Даниел Митов от опозиционната коалиция.

 

"Ние бяхме тези, които извихме ръцете на правителството, зада ги накараме да признят, че има война в Украйна. Решенията липсват в това управление, има анализи, кооординации и консултации, но няма реакции на проблемите нахората. Където и да пипнеш, вот на недоверие би бил абсолютно оправдан", каза още той. 

Според него няма сфера, в която управлението да се е справило.

Бившия външен министър на България и зам.-председател на ГЕРБ е на мнение, че настоящото управление трябва да вземе решение за оказване и на военно-техническа помощ на Украйна.

Той отправи и критика, че досега българското правителство дори не е отделило и лев за хуманитарна помощ за пострадалата от агресията на Русия страна.

Митов направи коментара преди началото на днешния петъчен контрол в парламента, който прерасна в словени престрелки заради отсъствията на премиера Петков и вицепремиера Асен Василев.

Правилникът за организацията и дейността на парламента предвижда всеки първи петък от месеца премиерът и вицепремиерите да отговарят на актуални питания от народните представители в първите два часа от заседанието. В началото на заседанието обаче стана ясно, че Кирил Петков и голяма част от вицепремиерите няма да са в НС и в деня за блиц контрол ще се яват само вицето Корнелия Нинова и транспортният министър Гроздан Караджов.

Заради отсъствията, председателят на парламента Никола Минчев обяви, че ще насрочи извънредно заседание за парламентарен контрол идната седмица, на което членовете на Министерски съвет, които отсъстват днес, ще отговарят на актуалните въпроси. Това предизвика негодувание сред някои от парламентарните групи, които започнаха да настояват премиерът и вицепремиерът да спазят правилника и да се явят още днес на изслушване.

От ДПС поискаха отлагане на блиц контрола за следващия петък, но това не се случи. „Разбирам, че може би премиерът смята, че днес е професионалният му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата - има право да празнува, но щяхме да го отпразнуваме заедно. Днес си купих връзка байдънка. Не излъгах, че ми я е подарил”, каза още Йордан Цонев.

Костадин Костадинов от „Възраждане” обърна внимание, че в началото на седмицата партията е внесла предложение за изслушване на министър-председателя за задържания български кораб на пристанището в Мариупол и в сряда са получили уверението, че така или иначе има блиц контрол в петък.

Никола Минчев обясни, че към онзи момент не е било ясно, че премиерът ще отсъства.

Тома Биков от ГЕРБ - СДС възрази срещу решението за блиц контрол на части. „С цялото ми уважение към г-жа Нинова и г-н Караджов, но ние сме се подготвили за други хора”, каза още депутатът от ГЕРБ. Според него Кирил Петков е искал да уплаши ГЕРБ с ареста на Борисов, но в крайна сметка се е уплашил самият той.

От БСП защитиха решението за отлагане на блиц контрола с напомнянето, че в качеството си на премиер Бойко Борисов нито веднъж не се е явил на изслушване по време на мандата на последното правителство на ГЕРБ.  „Не мога да разбера каква трагедия се разиграва, при положение че вашият министър-председател, в продължение на 4 години, никой не можеше да го докара в тази зала, за да отговаря на въпроси”, заяви Борислав Гуцанов от Левицата.

Преди малко "антикорупционната търсачка Гугъл показа снимки, че премиерът Кирил Петков се разхожда безцелно из столичните улици, моля да го извикате тук", настоя от парламентарната трибуна Славена Точева от ГЕРБ по повод разпространени от пресцентъра на правителството снимки на премиера от протеста на полицаите по-рано днес.

"Стига се е крил. Ако е мъж, да дойде", призова и Хамид Хамид от ДПС.

Видяхме снимка от преди малко в един от водещите новинарски сайтове, че премиерът се разхожда пеша из столичните улици, което е похвално. Надявам се, че ще извикате премиера, за да изпълни конституционните си задължения, макар да не ги разбира, каза зам.-шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя показа снимката на Петков при полицаите и настоя за 20 минути почивка, в които той да бъде извикан в парламента.

"За ваша голяма изненада се свързах с него и ами, не е в София", обяви шефът на НС Никола Минчев. И уточни, че премиерът вече е на българо-турската граница, както пишело във вчерашно съобщение.

Поводът за отсъствието на Асен Василев пък е участие като лектор в международен форум в Италия. "От програмата става видно, че е лектор утре. Ако искате, ще ви извадя и разписание на полетите, за да видите, че може да дойде. Моля ви се да проверите какви са тези извинителни причини и да не се получава повече така", настоя обаче Христо Гаджев от ГЕРБ.

В крайна сметка се стигна до прекъсване на заседанието за 20-минутна почивка по искането на ГЕРБ, за да се даде време на премиера да дойде в парламента. След подновяването на заседанието от парламентарната група на ДПС излязоха с ново искане - в парламента да се яви и говори вместо премиера началникът на кабинета му Лена Бориславова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ