ГЕРБ сезира Конституционния съд и за машинното гласуване

ГЕРБ сезира Конституционния съд и за машинното гласуване

ГЕРБ сезира Конституционния съд и за машинното гласуване

За втори път в последните 10 дни ГЕРБ внаняс  жалба в Конституционния съд, като този път искането е да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Изборния кодекс за машинното гласуване. Искането е съпътствано от 17 страници с мотиви, подписани от всички депутати на парламентарната група, стана ясно на брифинг на партията.

По-рано ГЕРБ внесоха жалба в КС и за наложения от парламента мораториум върху решенията на кабинета в оставка.

"Приетият Изборен кодекс застрашава правото на гражданите свободно да избират. Съгласно нашата конституция това право е общо, равно и пряко, с тайно гласуване. Последната седмица грубо беше погазена не само Конституцията, законите на страната, но и правилника на НС", заяви на днешния брифинг шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Целта на парламентарно представените партии е да сглобят някакъв Изборен кодекс с противоречащи си текстове, така че да обслужат партийния си интерес, каза още Атанасова.

Според новоприетия изборен закон секциите с над 300 избиратели ще гласуват само с машини. Това ще важи и за секциите в чужбина. На последните избори на 4 април се даваше възможност за избор, дали избирателите да изберат хартиения или машинния вот.

Беше нарушен принципът да не се създават привилегии и ограничения. Гласуването изцяло с машини създава ограничения за българските граждани, които не могат да гласуват с машини. Тази насилствена модернизация, с която се казва: "Който не може да работи с компютър, няма да гласува", противоречи на конституцията и е неуважение към гражданите, коментира и Радомир Чолаков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ