ГЕРБ внася конституционна жалба и иска оставката на Мая Манолова

ГЕРБ внася конституционна жалба и иска оставката на Мая Манолова

ГЕРБ внася конституционна жалба и иска оставката на Мая Манолова

ГЕРБ ще поиска от Конституционния съд тълкувателно решение и едновременно ще призове той да обяви за противоконституционен мораториума върху сделките и назначенията на кабинета „Борисов 3“, който вчера Народното събрание прие. Това стана ясно на извънреден брифинг в централата на партията.

„Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция, съгласно българската конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ, Десислава Атанасова.

 

 

Освен това партията ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на парламентарната комисия за ревизия на управлението на Борисов. По-рано днес тя и други членове на комисията нахлуха в централата на „Булгартрансгаз“, за да поискат дружеството да предостави пълна документация по изграждането на газопровода „Балкански поток“.

Манолова настоя информацията да ѝ бъде предоставена до понеделник на електронен носител. „Странно е защо е това настояване на цялата тази огромна по обем документация, която е и чувствителна като съдържание, която има и определена класификация, да бъде предоставена на електронен носител. Интересно е дали тази комисия ще прави проверка, или ще разпространява информация“, коментира министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

При посещението на „Булгартрансгаз“ не са участвали представители на ГЕРБ. Сред членовете на комисията, оглавена от Манолова, е и депутатът Тома Биков, който обяви, че не е бил уведомен за намеренията на колегите си.

„Това, което се случи днес, е пълен абсурд. Ние днес не сме имали заседание, аз съм член на тази комисия, никой не ми се е обадил по никакъв повод. Не знам какъв беше този формат, който направиха в „Булгартрансгаз“ – заседание ли е, някаква среща ли е, защо ние не сме поканени, защо аз не съм поканен, не съм я чувал… Нямаме нужда от Мая полицая, имаме нужда от председател на тази комисия“, поясни Биков и призова от „Изправи се! Мутри вън!“ да излъчат нов председател.

„Тези действия, това нахлуване днес, не знам като какъв акт мога да го определя, освен като вероломно нахлуване в едно държавно дружество. Смятам, че това е поведение, което не подобава на един народен представител“, каза още на свой ред Петкова.

„Днес категорично Манолова излъга, злоупотреби с мястото си като председател на временната комисия, за да извлече евтин политически дивидент. Превърна държавното дружество в цирк. Тази жена заедно с т.нар. нови лица ежедневно хвърля държавата в хаос“, коментира депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ