ГЕРБ предлага ОВОС да стане задължителна при инвестиционни намерения за горене на отпадъци

ГЕРБ предлага ОВОС да стане задължителна при инвестиционни намерения за горене на отпадъци

ГЕРБ предлага ОВОС да стане задължителна при инвестиционни намерения за горене на отпадъци

Оценката за въздействието върху околната среда /ОВОС/ да стане задължителна за всички инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци и за експериментално изгаряне. 

„Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорят на опасенията на хората по повод на всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазване на околната среда в нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по ОВОС. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции и да се даде възможност на гражданите в обществените обсъждания на съответните доклади. Това дава сигурност, че всяко едно такова инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората“, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

„Предвиждаме процедурата да се преминава, независимо от обема на отпадъците, които се предвижда да се оползотворяват. Контролът трябва да е максимално строг. Така ще се избегне възможността някои инвестиционни намерения да се осъществяват само със съгласувателно писмо от РИОСВ. Вече е в сила задължителното видеонаблюдение в реално време в ТЕЦ, инсталациите за производство на енергия от твърдо гориво и биомаса и депата, в резултат от законодателните промени, които предложихме, и то дава резултат. С новото ни предложение ще повишим още повече контрола, ще гарантираме пълна публичност и прозрачност за хората, които имат право да знаят за намеренията на операторите“, съобщи във фейсбук страницата си председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.  

„В пълно съответствие с европейското законодателство, досега ОВОС се прилагаше само за инсталации, които изгарят неопасни отпадъци и са с капацитет над 100 тона за денонощие. Тези с по-малък капацитет, включени в отделно приложение на закона, минаваха през по-лека процедура. Това създава безпокойство в хората, според които има предпоставки за излъчване на повече вредни емисии, за замърсяване на околната среда и заплаха за здравето им. В отговор на тези притеснения, с промените в ЗООС ще обхванем всички дейности по изгаряне на отпадъци, а задължителната ОВОС ще даде възможност на засегнатата общественост да участва в организираните обществени обсъждания и да изразява много по-активно позицията си по инвестиционните намерения“, пише още Василева. 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ