ГЕРБ започва преговори за правителство. При липса на подкрепа ще върне мандата в четвъртък

ГЕРБ започва преговори за правителство. При липса на подкрепа ще върне мандата в четвъртък

ГЕРБ започва преговори за правителство. При липса на подкрепа ще върне мандата в четвъртък

Преговорният екип на ГЕРБ за съставяне на правителство днес ще проведе разговори с ръководството на "Демократична България". На срещата ще бъдат кандидатът за премиер Даниел Митов, Томислав Дончев и Румен Христов. Утре преговорите ще са с партията "Има такъв народ". За тази среща екипът на ГЕРБ-СДС е в състав Даниел Митов, Любен Дилов-син и Калин Вельов. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов при изписването си от болница, в която беше опериран в понеделник.

Борисов заяви, че ако не бъде дадена подкрепа за правителство на ГЕРБ-СДС, в четвъртък следобед мандатът ще бъде върнат. Междувременно стана ясно, че кабинет ГЕРБ-СДС няма да получи подкрепа от нито една парламентарна група в парламента извън собствената си. Това заявиха пред БНТ в кулоарите на парламента представителите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се мутри вън", а от парламентарната трибуна същата теза подкрепиха и от ДПС, и БСП. 

"Народът ме посочи на първо място и каза, че иска да продължим като първа политическа сила. Аз не съм четвъртият, или петият, или шестият, защото Ицо е предпоследен в Бургас, но ние ще го подкрепим за Росенец, за да види, че при нас няма задкулисие. Първият не се оттегля, когато отборът печели, не прави смени", категоричен беше Бойко Борисов.

На въпрос дали Слави Трифонов ще успее да направи кабинет, той отговори, че не е нито гадател, нито маг. "Ако не направят със 165 депутати, а почнат да шикалкавят, значи са бъзливци, значи не са отговорни хора", допълни Борисов. 

Малко по-късно обаче в пост, отново във фейсбук, Борисов отрече да има намерение за кандидатура за президент на предстоящите в края на годината избори:

"Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ