Германия готви данъчни облекчения за поне 30 млрд. евро

Германия готви данъчни облекчения за поне 30 млрд. евро

Германия готви данъчни облекчения за поне 30 млрд. евро

Новото германско правителство ще предложи данъчни облекчения на физически лица и компании на стойност най-малко 30 млрд. евро.

„Ще облекчим хората и малкия и средния бизнес със значително над 30 млрд. евро“, заяви финансовият министър Кристиан Линднер за неделното издание на вестник „Билд“, цитиран от „Ройтерс“.

Отбелязвайки, че бюджетът за 2022 г. е съставен от предишния кабинет, воден от канцлера Ангела Меркел, Линднер каза, че неговият проект за 2023 г. ще включва облекчения например за пенсионноосигурителните вноски.

Освен това той поясни, че е помолил колегите си министри да преразгледат разходните проекти на своите ведомства. „Трябва да се върнем към здравите публични финанси. Ние носим отговорност към по-младото поколение“, коментира Линднер.

Според него един от начините за спестяване на средства е да се отмени строителството на нов правителствен терминал на летище BER в Берлин, който ще струва 50 млн. евро.

Министърът планира и данъчен законопроект, който да помогне на бизнеса да се справи в продължаващата пандемия от коронавирус. Заради COVID-19 управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц се съгласи да използва извънредна клауза в конституцията за трета поредна година през 2022 г., за да спре лимитите на дълга и да даде възможност за нови заеми от 100 млрд. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ