Германия отказа на Ердоган да изнесе реч в Хамбург

Германия отказа на Ердоган да изнесе реч в Хамбург

Германия отказа на Ердоган да изнесе реч в Хамбург

Федералното правителство на Германия отхвърли искането за официална изява на Реджеп Тайип Ердоган преди срещата на Г-20, съобщава Фокус. 

Според германското правителство, официално изявление от страна на туркия президент в навечерието на срещата на Г-20 би била неуместна, предава BBC .

С оглед на искането на Ердоган да организира митинг със своите съграждани преди важната среща, германското правителство взе решение да ограничи възможностите за представители на чужди държави да правят митинги и предизборни агитации в Германия, заяви на брифинг в Берлин говорителят на външното министерство Мартин Шефер. Германия ще дава автоматичен отказ, ако в съответната страна предстоят избори в следващите три месеца. Това правило обаче няма да важи за държавите от ЕС, пише bTV.

Въпреки забраната за публична изява в страната, турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде приветстван като важен гост от германското правителство на предстоящата среща на „Групата на двайсетте“, която ще се проведе идната седмица в Хамбург, заяви говорителят на управляващите в Берлин Щефан Зайберт, предава Reuters.

„Бих искал да подчертая, че за германското правителство президентът Ердоган е важен гост и ние приветстваме участието му в срещата на върха на Г-20", увери Зайберт.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ