Главният преговарящ за „Брекзит“ иска да е президент на Франция

Главният преговарящ за „Брекзит“ иска да е президент на Франция

Главният преговарящ за „Брекзит“ иска да е президент на Франция

Бившият еврокомисар и главен преговарящ за „Брекзит“, Мишел Барние, иска да се кандидатира за президент на Франция на дясноцентристките републиканци на изборите догодина, предаде ДПА.

„Предстоят предизвикателни и сериозни времена. Стремя се да бъда президент на помирена Франция“, каза Барние пред тв канала TF1. Той съобщи за интереса си към френската политика през миналия декември.

Първоначално обаче ще трябва да надделее срещу вътрешната конкуренция, за да бъде издигнат за кандидат от партията на бившите президенти Жак Ширак и Никола Саркози, наричана по-рано Съюз за народно движение. Формацията се преименува на „Републиканците“ през 2015 година.

Дипломатът бе натоварен с преговорите на Европейската комисия за излизането на Великобритания от ЕС, след като страната гласува в полза на напускането на блока през 2016-а. В тази своя роля Барние сключи сделка за „Брекзит“, която влезе в сила през 2019 година, след поредица от кръгове на преговори с британските си колеги.

През януари той бе назначен за специален съветник на комисията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Преди да се премести в Брюксел, Барние е заемал поста на френски външен министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ