Главният прокурор на САЩ нарече долна лъжа руските връзки на щаба на Тръмп

Главният прокурор на САЩ нарече долна лъжа руските връзки на щаба на Тръмп

Главният прокурор на САЩ нарече долна лъжа руските връзки на щаба на Тръмп

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви на изслушването пред сенатската комисия по разузнаване, че няма информация за тайни връзки между предизборния щаб на Доналд Тръмп с Кремъл и нарече това „безсрамна и отвратителна лъжа“.

Сешънс повтори няколко пъти, че помни само две срещи с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. Според публикации във влиятелни американски медии срещите са били три.

Главният прокурор (министър на правосъдието) заяви, че е присъствал два пъти заедно с Кисляк на две мероприятия на Доналд Тръмп през пролетта на 2016 г. , но ако е говорил с посланика, не помни нищо от разговора.

„Никога не съм се срещал и никакви разговори не съм водил с никакви руски или други чуждестранни официални лица във връзка с каквато и да е намеса в която и да е кампания или в изборите в САЩ“, каза Сешънс.

На изслушването пред Сената преди назначаването му Сешънс също толкова категорично отрече изобщо да се е срещал с представители на Кремъл по време на предизборната кампания.

Главният прокурор заяви, че се е самоотстранил от разследването на руските връзки на щаба на Тръмп по време на изборите с факта, че всеки служител на министерството на правосъдието трябва да направи това, ако засяга предизборна кампания, в която е участвал.

Сешънс отговори много уклончиво дали би предоставил на сенаторите документи, потвърждаващи или отхвърлящи твърденията за срещите му с Кисляк.

Сенаторите непрекъснато питаха Сешънс за причините за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми и неизменно получаваха отговор, че уволнението няма нищо общо с разследването на руска намеса в американските президентски избори. Коми се справял лошо с работата си според министъра на правосъдието, назначен от Доналд Тръмп.

Сешънс обаче нито веднъж не казал на Коми, че е недоволен от работата му, въпреки че е бил негов шеф.

По време на изслушването пред сенатската комисия Коми заяви, че през февруари, когато сенатът трябваше да утвърди Сешънс на поста, ФБР вече е имало информация за него, която поставяла под въпрос участието му в разследването на контактите на щаба на Тръмп с Кремъл.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ