Гълъб Донев: Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен

Гълъб Донев: Българският списък по Магнитски ще бъде динамичен

Гълъб Донев: Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен

Списъкът с лицата, които са свързани с обявените от САЩ фирми, е динамичен и се актуализира непрекъснато. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

"В момента, в който Министерството на финансите, ДАНС, НАП и МВР имат готовност да обявят лицата, включени в списъка със санкциите – тези физически и юридически лица, които са свързани с тези 64 фирми, обявено от САЩ, той ще се публикува на страниците на Министерството на финансите и НАП. Този списък е динамичен. Непрекъснато се анализира свързаността на лицата. Той ще бъде обновяван с лица, на които в последствие ще се установи свързаността с тези 64 фирми. В същото време лицата, които са прекратили свързаността си ще бъдат изключвани от този списък", заяви Донев. 

По думите му, основната цел на публикуването на този списък е да се защитят държавните и общинските дружества и няма няма опасност да се злоупотреби с власт.

По темата за предстоящото увеличение на пенсиите, Донев заяви, че добавката от 50 лв. за всички пенсионери няма да бъде прекратена и те ще продължат да я получават. "Аз и екипът ми я приемаме като добър мотив да се стимулира потреблението. Не мога да кажа докога ще остане добавката, но докато управлява служебното правителство, тази добавка ще се изплаща. Когато имаме работещ парламент, може да се вземе и решение за актуализация на бюджета. 50 лв. са важни на хората", посочи той.

Той коментира и решението за увеличение на пенсиите с 5% и обясни, че тези, които няма да го получат, са хората, чиито пенсии са били вече увеличени от 1 януари. 

Относно обявените нови мерки за спасяване на икономиката, Гълъб Донев обясни, че този допълнителен инструмент, който ще бъде пуснат на пазара е един вид програма за възстановяване на нормалното развитие на икономиката. "Това са т.нар. нисколихвени кредити. Първата година няма да се плаща нито главница, нито лихва. Срокът за връщането също е голям – 7 години", обясни Донев.

"Нивата на заетост и нивата на безработица се връщат към тези преди кризата. Докладите се изготвят на ежедневна база. Безработицата е под 5,6%, което е добър знак, че икономиката започва да се възстановява", посочи още социалният министър.

Донев коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. "Действително той е изключителен професионалист в своята област. Климатът, който е създаден в Института говори за един човек, който достойно е извървял своя професионален път. Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии. Тук категорично не става въпрос за разчистване на сметки и калинки. Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък", категоричен бе Донев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ